Chocoladetaart

chocoladetaart
Toen ik vrijdag thuiskwam van mijn werk lag er zomaar een cadeautje op tafel: Het nieuwste boek van Mevrouw Claudia Roden “De smaken van Spanje”. Een heerlijk boek, ik ben er heel blij mee. Ik heb nog weinig tijd gehad om er echt in te lezen maar bij het doorbladeren viel mijn oog op een chocoladetaart met amandelen. Die leek me perfect om onze zaterdagse maaltijd mee af te sluiten.

  • je hebt een springvorm nodig van 23 cm, beboterd en met bloem bestoven.
  • 150 gram pure chocolade
  • 3 eetlepels water
  • 150 gram boter in stukjes
  • 4 grote eieren, gesplitst
  • 100 gram fijne suiker
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels rum
  • boter en bloem voor de vorm

Verwarm de chocolade met het water au bain Marie. Voeg de klontjes boter toe als de chocolade bijna gesmolten is en laat alles helemaal smelten. Meng in een grote kom de dooiers met de suiker, het bakpoeder de gemalen amandelen en de rum. Roer het chocolademengsel erdoor. Klop de eiwitten stijf en spatel dat voorzichtig door de massa. Giet het beslag in de springvorm en bak de taart in een voorverwarmde oven op 160 graden in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de taart afkoelen en haal hem uit de vorm. Mevrouw Roden maakt de taart af met chocoladeglazuur. Ik had gisteren niet genoeg chocolade meer in huis, dus aten wij de taart zonder glazuur, met een flinke klodder room. Als je glazuur op de taart wil neem dan

  • 50 gram pure chocolade in stukjes
  • 2 eetlepels water
  • 50 gram fijne suiker
  • 25 gram boter.

Dat alles even au bain Marie smelten, goed roeren en er dan de taart mee bestrijken.

Kopje espresso erbij en je hebt een heerlijk dessert.
nieuw boek

Zo en nu ga ik in mijn nieuwe boek lezen. Je hoort er nog van lezer!

© ellen.