Flammenkueche

flammenkeuche
Gisteren een echte zaterdagmaaltijd, Flammenkueche! Een ideaal gerecht voor een informele maaltijd met vrienden of familie aan de keukentafel.

Flammenkueche is een gerecht uit de Elzas. Het is daar  een goed gebruik om ‘s avonds een glas wijn te gaan drinken in een Winstub en er dan een Flammenkueche bij te eten. Een soort pizza, een dunne laag deeg met daarop een mengsel van kwark en  room, belegd met  ui, spek en kaas. Een gezelschap bestelt een fles wijn en een paar Flammenkueche. De koeken komen één voor één op tafel. Ze worden op houten planken geserveerd, in 8 of meer stukken gesneden. Ieder eet dan een paar stukken en als de koek op is wordt er een volgende geserveerd. Zo is wat je op tafel hebt altijd lekker warm. Als je thuis deze Kueche maakt moet je dus tijdens de maaltijd wel even de volgende Kueche beleggen, maar als je zorgt dat alles klaar staat is dat zo gebeurd. Echt een keukentafelgerecht dus!
Dit is mijn versie van de Elzasser Flammenkueche;

 • Voor ongeveer 8 stuks (8 personen)
 • 1000 gram bloem
 • 2 zakjes gedroogde gist
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zout
 • water

Laat de gist even weken in lauwwarm water. Meng dat door de bloem, voeg zout en olie toe en zoveel water tot je er een mooi soepel brooddeeg van kunt kneden. Kneed ongeveer 100 slagen en laat het deeg onder een doek rijzen op een warme plaats.
Na ongeveer 1,5 uur kneed je het deeg nog een keer goed door en verdeel je het in 8 porties. Laat de porties nog even rijzen.
Zet de oven op 220 graden en het bakken kan beginnen.
Voor de vulling gebruikte ik:

 • 400 gram volle kwark
 • 200 ml crème fraiche
 • peper en zout
 • 300 gram ontbijtspek in kleine reepjes
 • 5 flinke uien in ringen gesneden
 • 400 gram Munsterkaas in dunne plakjes gesneden.

Rol het deeg per portie uit tot een hele dunne lap. Vet de ovenbakplaten in met olie en beleg de bakplaat met het deeg. Smeer daarop een dunne laag van het kwark/crème fraiche mengsel. Verdeel daarop de uienringen en spekjes en schik de plakjes kaas zó dat ieder deel wat kaas heeft.
Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in ongeveer 15 minuten mooi lichtbruin. Snijd de Kueche in 8 stukken en serveer ze dan op een houten plank. Begin meteen met de volgende Kueche.
De laatste Kueche belegde ik met partjes appel met wat honing en kaneel en een scheutje whisky.

Kopje espresso toe!

© ellen.

3 thoughts on “Flammenkueche

 1. Appel, honing, kaneel en whisky Hmmm! Doet me natuurlijk meteen denken aan rum, rozijnen, kaneel en honing als alternatief. Maar die hartige versie ga ik zeker eens proberen op een koolhydraatarme bodem op basis van amandelmeel of iets dergelijks.

 2. Hoi Ellen,

  Dit lijkt me een heerlijk recept om te maken!
  Mijn ervaring in de keuken is te gering om de hoeveelheid water in te schatten.
  Kan ik uitgaan van ongeveer 60% van het gewicht aan meel/bloem?
  Brood bak ik wel eens vaker en daarbij hou ik dit meestal aan als richtlijn voor standaard broden. Het is een beetje afhankelijk van vochtopname door het meel/bloem.

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Vriendelijke groeten,
  Onno Zin.

 3. Onno, ik zou ongeveer 250 ml water nemen en daar de gist in oplossen. Dan de rest van de ingrediënten mengen. Je voelt dan vanzelf hoeveel water er nog bij moet. 60 % lijkt met wat veel. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *