Lamsvlees met aardappel en zwarte olijven uit de tajine…

lamsvlees met aardappel, knoflook, ui, koriander enzovoorts...

Hij stond al een tijdje te pronken op de keukenkast, die mooie nieuwe tajin. (Ik kreeg al eerder een tajine, een hele sjieke, maar die is alleen om in op te dienen.) Deze is echt groot genoeg en mag in de oven of op het gas. Nog niet gebruikt, gewoon geen tijd gehad. Vandaag bedacht ik dat het er nu maar eens van moest komen; koken in de nieuwe tajine! Wel aten we maar ons tweeen, dus was deze tajine eigenlijk weer te groot, maar het restant van de stoofschotel gaat morgen wel op.

Ik kreeg een kookboekje bij de tajine maar vond daarin niets nieuws. Ik rommelde wat met andere kookboeken en kwam uiteindelijk tot deze stoofpot; beetje van mezelf en een beetje uit het boek…

  • voor vier personen;
  • olijfolie
  • 1 kilo lamsvlees, liefst van de schouder, mét wat bot, verdeeld in flinke stukken
  • 2 uien, 3 teentjes knoflook
  • wat geraspte gember (ongeveer één koffielepel)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gember, vers gehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 verse chilipeper, zaad wegdoen en fijnsnijden
  • een flinke pluk saffraandraadjes
  • 1 ingelegde citroen, aleen de schil gebruiken (het vruchtvlees kan een wat bitterre smaak geven)
  • 4 flinke aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • een handvol zwarte olijven
  • een flinke bos verse koriander, fijngehakt
  • zout, peper en eventueel bouillon naar smaak

lamsvlees met aardappel, knoflook, ui, koriander enzovoorts...

Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak het vlees daarin lichtbruin aan. Bak in de tajine intusssen de ui en knoflook in wat olijfolie tot ze goudgeel zijn. Voeg hierbij de gember, komijn, paprikapoeder en chilipeper. Roer goed om en doe het vlees erbij. Giet er dan zoveel water of bouillion bij tot alles nét onderstaat. Laat de stoofpot nu zeker anderhalf uur zachtjes stoven. Giet er zonodig nog wat water of bouillon bij. Dan de stukjes aardappel, de olijven, de ingelegde citroen, de helft van de verse koriander en de saffraan toevoegen. Alles nog eens voorzichtig omroeren en nog eens 20 minuten laten garen. Vlak voor het opdienen nog wat verse koriander over het vlees strooien. Geef er een een mooie salade bij van ruccola en tomaten.

Kopje espresso toe, stukje chocolade erbij.

Hond Max was helemaal blij met het bot met nog wat vlees eraan.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *