Lamsschenkels met kweeperen

Tijd voor het eerste echte recept op deze nieuwe website! Dat valt meteen ook mooi samen met het begin van een nieuw seizoen voor een bijzondere vrucht: de kweepeer. Meestal zo ongeveer vanaf begin oktober, dit jaar is het fruit wat vroeger (én overvloediger) dan andere jaren. Wij ‘oogstten’ (eigenlijk Wildgeplukt, ofwel gestolen) deze morgen de eerste kweeperen van dit seizoen. Een  ideale combinatie met  lamsschenkeltjes leek me zo. Ik zocht in de boeken van Claudia Roden en vond twee recepten als leidraad. Ik combineerde, en het resultaat was prima! Een mooie verhouding van zacht smeltend lamsvlees en een pittig zuurtje van de peren.

 • Voor twee personen
 • 2 lamsschenkels
 • olijfolie
 • 1 flinke ui, in stukjes gesneden
 • 2 tenen knoflook, geplet en grof gehakt
 • pimentpoeder
 • gemberpoeder
 • zout en flink wat peper
 • 1 grote vleestomaat, in stukjes gesneden
 • wat water
 • 2 kweeperen
 • sap van een halve citroen
 • kaneel
 • honing

Wrijf de schenkels in met pimentpoeder, gemberpoeder, peper en zout. Verwarm de olie in een pan, mét deksel,  die ook in de oven kan. Braad daarin de schenkels rondom bruin, voeg ui en knoflook toe en bak even mee. Doe er dan de tomatenstukjes bij en bak ze ook even. Voeg dan water toe zodat de schenkels half bedekt zijn. Zet de pan, met de deksel erop in de voorverwarmde oven en laat ze, op 160 graden, in ongeveer 1 1/2 uur zachtjes stoven.

Zet intussen een pan water op en voeg daarbij het sap van een halve citroen. (het citroensap voorkomt dat de peren bruin kleuren) Snijd met een scherp mes de kweeperen in vieren en doe ze snel in het kokende water. Laat ze zachtjes ongeveer 10 tot 30 minuten pruttelen tot de peren zacht zijn. De kooktijd varieert nogal. Mijn peren waren in 10 minuten mooi gaar. Giet de peren af en laat ze afkoelen tot je de klokhuizen eruit kunt snijden. Doe ze dan in de pan met de lamsschenkels, met de vlezige kant omhoog. Strooi er wat kaneel over en druppel er wat honing op. Laat zo nog even stoven. Keer na vijf minuten de stukjes peer om en stoof nog een paar minuutjes.

Dien op met rijst of couscous of gewoon wat knapperig stokbrood.

Kopje espresso toe! (lekker, we malen de bonen tegenwoordig zelf, dat proef je! Maar daarover later meer)

© ellen.

 

One thought on “Lamsschenkels met kweeperen

 1. Lijkt me een mooi recept. Die kalfsschenkels zijn hier goed voorhanden (van één van de weinige overgebleven “ouderwetse” en prima slagers, en ook mooie bij de Turkse/Marrokaanse slagers) en ik eet ze graag in vele varianten, maar met gember – meestal vers aanwezig in mijn keuken, en daar geef ik dan de voorkeur aan boven gedroogde-poeder – heb ik die nog nooit gemaakt. Ga ik proberen dus. Mooie tip.
  En met kweeperen heb ik eigenlijk ook nog nooit iets gedaan. Gewoon omdat ik ze van huis uit niet ken. Maar ook die zijn nu volop verkrijgbaar, dus ook die ga ik met dit recept eens proberen en kijken/proeven of ik die iets vind toevoegen t.o.v van andere peertjes in een recept. Heb ze, die kweepeertjes, wel eens gegeten in n.b. een sterren-restaurant, maar was toen niet onder de indruk van een speciale smaak. (misschien een wijntje teveel met een erg leuke eet-partner? Of gewoon teveel “geklets en gezalf en uitleg” van de daar ronddribbelende obers? Tegenwoordig word ik daar makkelijker en rigoreuzer in: “ik wens geen ongevraagde langdurige uitleg meer of die eindeloze praatjes van jullie, laat mij maar gewoon proeven, en als ik iets wil weten/en of meer achtergrond dan vraag ik het wel…” Herkansing voor de kweepeertjes. Dank alvast voor dit leuke en inspirerende recept.

  Prachtig en bewonderingswaardig dat jullie de site weer gaan herstellen en opbouwen,
  Alle succes gewenst!
  sanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *