Eend met tutti frutti…

Eend met tutti frutti

Ik had een mooie tamme jonge eend en wilde er iets bijzonders mee doen. Stapels kookboeken met vele recepten voor jonge eend waren allemaal nét niet dat waar we zin in hadden; eend met sinaasappel, eend met vijgen, eend met zuurkool, eend met rode kool of witte kool, ik wilde toch iets nog anders. Wel leuk zo eens een paar uurtjes in de kookboeken neuzen, ik doe altijd weer een hoop inspiratie op.

Nu stond er in onze kelder al heel lang een pot met tutti frutti, ooit gekregen van de Jongste Bediende en Marleen. Zij waren uit eten geweest in een bijzonder restaurant, de naam is me helaas even ontschoten, en kregen na afloop een mooie wekpot met tutti frutti mee naar huis. De vruchten waren door de chefkok zelf ‘op sap’ gezet en gewekt. Ik besloot om deze tutti frutti te gebruiken bij mijn eend. Ik maakte de pot open en waarlijk hemelse geuren stegen op. Dit was geen gewone tutti frutti, dit geurde en smaakte heel bijzonder. Wijn, armagnac, fruit, niet al te zoet, een geur die me deed denken aan goede Franse plattelands restaurants. Ik twijfelde nog even of ik rode of witte wijn zou gebruiken maar koos uiteindelijk voor een rode Madiran.

 tutti frutti

Als je deze eend wilt maken moet je eerst zelf tutti frutti maken. Te koop bij delicatessenzaken of notenwinkels. De vruchten moeten eerst geweekt worden en daarna even gekookt met wat suiker en wijn. Voeg in dit geval ook een scheut armagnac toe.

  • Eend met tutti frutti:
  • een jonge panklare eend van ongeveer 2 kilo
  • tutti frutti
  • 3 blaadjes salie
  • een glas rode wijn
  • 100 ml olijfolie
  • zout, peper
  • een mespunt kaneel, een mespunt gemalen kruidnagel
  • een snee wit brood of een klein broodje

Meng kruidnagelpoeder, kaneel, peper en zout door de olijfolie. Bestrooi de binnenkant van de eend met peper en zout en vul hem met een deel van de vruchten en de salie. Naai de opening dicht en bind de poten wat op. Bestrijk de buitenkant van de eend met het oliemengsel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de eend op de borstkant in een braadslede en laat hem 30 minuten braden op 200 graden. Draai de eend om en breng de temperatuur omlaag tot 160 graden. Bestrijk nog eens met de olie en laat de eend nu nog anderhalf uur langzaam garen.

Verkruimel intussen het brood. Meng het sap van de tutti frutti met de rode wijn en bestrijk daarmee de eend regelmatig tijdens het braden. Gebruik een deel van het sap om het brood in te weken.

Eend met tutti frutti

Haal de eend uit de oven en houd hem warm. Zeef het braadvocht en schep het vet eraf. Verwarm de rest van het sap/wijnmengsel en voeg het braadvocht erbij. Knijp het geweekte brood uit en roer het door de saus. Als je goed krachtig roert zal het brood helemaal oplossen en de saus binden. Verwarm de rest van de tutti frutti. Leg de eend op een schaal en verwijder het bindgaren. Schik de vruchten er omheen en dien op. Geef er de saus apart bij. Wij aten er beetgare spruitjes bij en gekookte aardappeltjes en natuurlijk een mooi glas Madiran.

Espresso toe, een bijzondere maaltijd!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *