Ik schreef al eerder over de site van Essen und Trinken (Duitsland). Je kunt je daar abonneren op de receptenmail en dan krijg je elke dag via de mail een recept voor een bijzonder Kerstkoekje, de hele decembermaand lang! Ik was de koekjesrecepten eigenlijk alweer vergeten tot vorige week, geheel automatisch het eerste Weihnachtsplätzchenrezept in mijn mailbox rolde. Elke dag een nieuw recept, allerlei varianten koekjes en ze zien er allemaal even mooi uit. Elke dag verschillende deegsoorten en garneringen. In Duitsland bakt men vanaf het begin van de Advent allerhande koekjes voor de kerst. Ze worden tussen bakpapier in trommels bewaard en met Kerstmis cadeau gedaan aan familie en vrienden. Een mooie traditie. Ik ben bang dat de koekjes die ik vanmiddag bakte de Kerstdagen niet zullen halen; tegen die tijd zijn ze allang op. Vanmiddag was echt zo’n druilerige middag om maar eens wat van de nieuwe recepten uit te proberen;
Ochsenaugen ofwel Ossenogen; Dit zijn kleine ronde koekjes van amandeldeeg met een opstaande rand van marsepein, gevuld met bessengelei.
- Voor het deeg
- 80 gram gemalen amandelen
- 150 gram zachte boter
- 75 gram suiker
- een beetje zout
- citroenrasp van een halve bio citroen
- 1 eigeel ( het wit gebruik je later) ei grootte M (Duitse zorgvuldigheid!)
- 200 gram bloem
- wat bloem om de aanrecht mee te bestuiven
- Voor de rand
- 100 gram poedersuiker
- 200 gram onbewerkte marsepein
- 1 eiwit
- 1 eetlepel citroensap
- Voor de vulling
- gelei van rode bessen of andere rode confiture
- eventueel wat gehalveerde pistachenootje en wat roze peperkorrels