Kip met saffraan uit de oven

De tortilla alleen was natuurlijk niet genoeg voor ons gezelschap zaterdag, er moest nog wat bij en omdat de torilla’s wel wat werk vragen besloot ik om het hoofdgerecht maar heel eenvoudig te houden; kip uit de oven. Makkelijk, snel klaar en goed voor een gezelschap van 8 personen. Je kunt hiervoor een hele kip in stukken snijden of bijvoorbeeld drumsticks kopen. We nemen natuurlijk altijd een kip van onbesproken gedrag. Ik gebruikte drumsticks en één kipfilet voor Marleen.

 • 16 drumsticks
 • 1 citroen in plakjes gesneden
 • sap van 1 citroen
 • 1 1/2 soeplepel (zo’n grote om soep op te scheppen) bouillon
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 bollen knoflook middendoor gesneden
 • 500 gram rijpe tomaten
 • een paar artisjokkenhartjes ( uit blik, vers mag natuurlijk ook)
 • een handjevol zwarte olijven
 • een flinke pluk saffraan
 • drie takken rozemarijn
 • peper en zout.

Laat de saffraan even weken in lauwwarme bouillon. Laat de bouillon afkoelen en  meng er peper en zout, de olijfolie en het sap van de citroen door.

Schik de kip, de groenten de rozemarijn en de olijven in een diepe ovenschaal. Schenk de marinade erover en laat het geheel een tijdje marineren. ( Dat kan mooi al vóór de gasten komen. Je hoeft de schaal dan alleen nog maar in de oven te schuiven  en de smaken kunnen mooi vermengen).

Verwarm de oven vóór op 200 graden en braad de kippenpootjes ongeveer 1 uur. Zet de schotel op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen wat hij wenst.
Wij aten er de tortilla bij, een salade en wat stokbrood. (lekker om de saus mee op te dippen!)

Er leek even één stukje kip over te blijven… maar ook dat ging op!

Espresso met aardbeien-amandeltaart toe. Het was een echte zomerse maaltijd aan de nieuwe tuintafel.
Zo, nu toch nog een paar dagen werken en dan… VAKANTIE!
© ellen.

Please follow and like us:

5 thoughts on “Kip met saffraan uit de oven

 1. Beste Ellen,
  Al jarenlang geniet ik van jouw kookblog en van alle recepten die je beschrijft. Zelf heb ik een tijdje in Luxemburg gewoond (in het mooie dorpje Saeul, niet zo heel erg ver van Tuntange vandaan). Ik had destijds een relatie met een echte Luxemburger en had me al een leven in dat kleine mooie landje voorgesteld. Helaas ging onze relatie stuk en moest ik terug naar Nederland. Van mijn bijna schoonmoeder in Luxemburg heb ik destijds heel veel geleerd over het koken van de Franse, Duitse en Luxemburgse keuken. Wel heb ik nog steeds enkele hele goede Luxemburgse vrienden en kom ik er dus nog meerdere keren per jaar. Wat heerlijk dat jij zowel de Franse keuken, de Luxemburgse en de Belgische keuken zo goed weet te beschrijven in jouw recepten. De markt in Arlon herinner ik me nog ontzettend goed en wat zou ik daar graag weer eens gaan winkelen. Blijf vooral doorgaan met je blog, want ik ben er ontzettend blij mee.

  Groetjes Mitzi

 2. @ Mitzi, wat leuk Saeul ligt hier vlakbij, op loopafstand. Wij verblijven in Septfontaines. Ik heb vakantie dus ik blijf een paar weken hier. Er zullen dus zeker weer stukjes geschreven worden over dit mooie land, de lekkere etenswaar en andere belevenissen hier in Luxemburg. Jammer dat het zo regent, er barst zojuist weer een bui los…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *