Gerookte knoflook 3…

7 sep 010

Het schijnt in vroeger jaren een meer algemene manier van conserveren te zijn geweest, maar tegenwoordig wordt het roken van knoflook alleen nog gebezigd in het noorden van Frankrijk, rondom het plaatsje Arleux, een stukje ten zuiden van Lille, in het departement Nord. Ze doen dat al zeker sinds de 16e eeuw en met de plaatselijkle brandstof: turf. Allerlei lokale rassen werden gebruikt, maar stilaan is de Artoisvariant als standaard verheven.

Bij het planten en rooien worden machines gebruikt maar de strengen worden met de hand geregen. De lengte kan variëren. De kleinste strengen bevatten tien bollen, maar het kan oplopen tot wel negentig stuks per streng.

Het roken gebeurt is afgesloten schuren. Tien dagen lang wordt er 8 uur per dag gestookt, of eigenlijk meer gesmeuld. Zou de temperatuur te hoog zijn, dan zou de knoflook garen, en dat is nu juist niet de bedoeling. De brandstof bestaat uit een mengsel van turf en zaagsel.

Het gebruikte knoflookras is sterk en krijgt van het roken een delicatie geur en smaak. Verder zorgt het roken ervoor dat de knoflook langer goed blijft. In een koele, luchtige ruimte bewaard kun je hem tot een jaar lang gebruiken. Op kamertemperatuur toch altijd nog zo’n zes tot zeven maanden. Vanaf begin augustus is er de nieuwe oogst.

Je gebruikt de gerookte knoflook in alle gerechten waarin je normaal je gewone knoflook gebruikt. Wel zal de smaak van je gerechten dan wat veranderen. Het Ministerie is naarstig op zoek gegaan naar recepten die juist het speciale karakter van de gerookte knoflook opwaarderen, we vonden eigenlijk niks. We zoeken het dus zelf uit. Het lamsvlees van gisteravond was in ieder geval een succes, zo ook de aardappeltjes met de gestoofde knoflook. We houden je op de hoogte.

In Nederland wordt de gerookte knoflook geïnporteerd door: Smokey Al Garlic.  Een streng van 10 bollen kost 12,99 euro, die van 20 komt op 16,99. Er komen wel verzendkosten bij.

Een onzer lezers uit het noorden des lands liet ons weten dat een “Groentenjuwelier” uit Veendam de gerookte knoflook aanbied in zijn winkel. Hij heeft ze zelf geïmporteerd.

© paul

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *