Zalmmoot met romige zuurkool…

 

zalm1

Het was een spannende nacht/dag voor ons; Paul werkte de eerste nacht op zijn nieuwe afdeling in Nijmegen, ik gaf een workshop “vertellen met een vertelkastje”, voor onze eerstejaars studenten. Spannend allebei, maar ook een uitdaging, weer eens iets nieuws!
Wij vinden het dan heel aangenaam om uitgebreid aan tafel de nacht/dag door te spreken. En hoe kan je dat beter doen dan onder het genot van een goede maaltijd!
Snel klaar dit gerecht, dus tijd genoeg om te vertellen.

Voor twee personen;
2 flinke moten zalm
wat olie, peper en zout

250 gram zuurkool (liefst naturel, of nog beter gewoon hele rauwe eerste uit het vat)
1 klontje boter
1 kleine ui, fijngesneden
1 plak rauwe ham, in reepjes
125 ml room of crème fraiche
1 glas Riesling
2 eetlepels versgehakte bieslook

Smelt de boter in een ruime pan en smoor de ui en reepjes ham even aan. Voeg de zuurkool erbij en de witte wijn. Smoor het geheel zo ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan. Voeg dan de room toe en laat even inkoken. Bestrooi de zuurkool met de versgehakte bieslook.

Bestrooi de zalmmoten met peper en zeezout en bak de moten ongeveer 5 minuten per kant.
Schik per bord wat zuurkool en leg daarop de zalmmoot. Strooi er nog wat bieslook over.
Wij aten er gekookte aardappelen bij en dronken een glas Riesling.

En espresso toe.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *