Marquês de Borba uit Alentejo…

 

luxherfst 125

De laatste avond in Luxemburg gingen we, zoals de traditie min of meer voorschrijft, uit eten in het Portugese restaurant Ribatejo in Wandhaff. Mooie kaart, uitstekende bediening, gemoedelijk maar Latijns druk, zeer zuiders.
De maaltijden waren erg divers, iedereen bestelde wat anders.
Hijn at een steak met een romige saus, Ans zuurkool met een zuiders tintje (en voortreffelijk varkensvlees). De Keizer van Monera hield het bij een kippetje, op Portugese wijze gegrild.
Ellen koos voor Picana, een rundvleesgerecht met ogenboontjes. Ik hield het bij een schoteltje gestoofde zeevruchten (visjes, mossels, garnalen, kokkels) in een knoflookrijke bouillon. Goed brood erbij, aardappelen, rijst en groenten.
Ik noteer het allemaal maar even, dit web-log is ten slotte ook ons archief…

Waar het artikel eigenlijk over gaat is de wijn van de foto. Een krachtige rode wijn uit Portugal, uit Alentejo. Het is een DOC wijn en dat staat voor beschermde productie en kwaliteit.
Het is des zomers bloedheet in Alentejo, 40 graden wordt vaak gemakkelijk gehaald. De wijn wordt gemaakt van de Aragonez en van de Tricadeira, druivenrassen die typisch zijn voor dat warme gebied. En je proeft dat aan de wijn. Kracht, aarde, overrijpe bessen, leder, je ruikt het allemaal, en je ruikt er heel veel van. In je mond voelt de wijn fluwelig en je proeft een slok nog lang na.
15 % alcohol geeft de wijn.
We betaalden in het restaurant € 17,- voor een fles.

Ikzelf hield het bij twee glazen lichte (10 %) Elbling. Ik at ten slotte vis en moest daarna het gezelschap heelhuids thuis brengen. Wel heb ik even geproefd en geroken. Ik ga er beslist voor terug, mijn tijd komt nog…

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *