Familiedinertje voor 11 personen…

 

kerst 2007 23 december 009

Vandaag alvast een klein dinertje voor de familie van Marleen. Ik heb vanmorgen alles in voren gekookt en De Jongste Bediende maakt het verder af. Een eenvoudige maaltijd met een feestelijk tintje en makkelijk te maken voor elf personen;

Een salade van biologische kipfilets met rucola en pijnpitjes en een dressing van notenolie.
Runderbouillon met verse tuinkruiden
Varkenshaas met champignonroomsaus, (de varkenshaas uiteraard van de biologische Sumiranvarkens)
Aardappelpuree en aardappelgratin
Broccoli
Witlof met ham en kaas
Vanille ijs met kersen en slagroom. (ingemaakte kersen uit eigen boomgaard)
Koffie met bonbons toe.

Een menu dat heel goed voor het grootste deel al vooraf te maken is. Ik ben vanmorgen nog geen 1 1/2 uur bezig geweest om alles klaar te maken. De meeste gerechten kunnen samen in de oven gezet worden.

De kipfilets even zachtjes gaar bakken.Pijnpitjes roosteren en de kip in plakjes snijden. Op de bordjes schikken met de rucola.  de dressing erover druppelen kan op het laatste moment.
De bouillon kun je al een dag van tevoren maken.
De aardappelen koken, één pan voor de gratin, niet helemaal gaar koken. Afgieten en in een ovenschaal schikken met geraspte kaas en wat room.
De aardappelen voor de puree gaarkoken, afgieten en puree van maken met een flinke klont boter. In een ovenschaal doen.
Witlof even koken, goed uit laten lekken en omwikkelen met ham en kaas. De rolletjes in een ovenschaal leggen. Deze drie schalen kunnen tegelijk in de oven, ongeveer 20 minuten op 175 graden.
De champignons even bakken met een uitje en een teentje knoflook. Een klein beetje roux maken, room en wat bouillon toevoegen. De champignons erbij doen, op smaak maken met peper en zout.
Het vlees aanbraden en zachtjes laten garen.
Alleen de broccoli moet op het laatste moment nog even gekookt worden.
En het ijs met de kersen op bordjes scheppen dat moet lukken!

Ik ben benieuwd of het allemaal gelukt is, dat hoor ik vanavond.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *