Het was een waar genot vandaag, eindelijk zon! Iedereen genoot zichtbaar van deze mooie lentedag. Ik kon wat eerder naar huis dankzij mijn teveel gewerkte uren, die moet ik toch ooit eens opmaken. Paul haalde mij in Eindhoven op en terwijl mijn doel een simpel terrasje was, schakelde Paul de Tomtom in; “Bergeijk, de grote vertegenwoordiger van Big Green Egg BBQ, goed? Gaan we gewoon even kijken”. “Uhhhm, ik wou in het zonnetje zitten, terrasje…”
De weg van de Lismortel in Eindhoven, waar ik werk, naar Bergeijk was vol met auto’s, hobbels en ander gedoe. Mijn humeur werd er niet beter op, maar goed, Big Green Egg… ik wilde ook wel eens weten hoe en wat. Eindelijk aangekomen bleken we beland bij een enorme kampeer/outdoor – of hoe dat dan ook heten mag firma. Enigszins overdonderd betraden we de grote hal en zagen vrijwel meteen ons doel: Het Grote Groene Ei. Een hele stand vol met deze prachtige peperdure BBQ’s.
Het, bijzonder vriendelijke, personeel, gaf ons goede voorlichting en een mooie glossy folder, we draalden nog wat rond en bekeken de rest van de winkel… Pffft, zo’n groen ei kost niet niks… Moeten we toch nog maar eens héél goed over denken…
Gelukkig vond ik in deze zeer goed gesorteerde winkel nog wél een prima handschoen van dik gevoerd zeemleer voor maar € 4,95. Ideaal om mijn simpele, zeer goedkope, Luxemburgse Schwenkbraten te bedienen zonder mijn handen te verbranden.
Nou ja, we hebben het Groene Ding gezien, we zullen er eens een flinke discussie over voeren… Terug naar huis, nóg meer verkeer, warm, geen leuk terras, werd mijn humeur er eerlijk gezegd niet beter op; dit had ik me niet voorgesteld van een vrije namiddag… Grrr, “wat zullen we dadelijk eten? Is simpele pasta goed?”
Ja, simpele pasta is altijd goed! Geeft troost, schept vreugde!
“Maar niet zó simpel, geen Aglio Olio, ik heb zin in Puttanesca!” En dat werd het vandaag beste lezer; Spaghetti Puttanesca. Goed eten na een vreemde dag. Goedkoop na het bekijken van de, geloof ik wel duurste BBQ. Prima om de eerste Lentedag te vieren. Een bord vol zon en beloftes, verzoening en troost.
Iedereen maakt het nét een beetje anders, dat mag. Dus alles ongeveer, maar met zeker deze ingrediënten…
- Voor twee personen
- 2 tenen knoflook, ontveld, geplet en heel fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- een paar tomaten of tomatenblokjes uit blik
- 2 eetlepels kappertjes
- een handjevol ontpitte zwarte olijven
- 1 kleine chilipeper of chililvlokken naar smaak, zonder zaadjes, fijngehakt
- wat gedroogde oregano
- verse platte peterselie, fijngehakt
- 4 ansjovisjes uit een potje, fijngehakt
- eventueel vers geraspte, Parmezaanse kaas
Fruit de knoflook in de olijfolie tot hij licht kleurt. Voeg tomaten,kappertjes, olijven, chilipeper en oregano toe en laat alles zo’n 10 minuten pruttelen. Kook intussen de pasta al dente. Voeg de ansjovisjes en de peterselie bij de saus. Giet de pasta af en serveer met de saus. Serveer er een schaaltje geraspte kaas bij.
Kopje espresso toe en we waren weer helemaal tevreden.
Over dat Big Green Egg hoor je nog wel. Iemand ervaring met dit Ei? Wij horen het graag!
© ellen.
Lijkt ons heel lekker,ga het zeker `n keer maken met `n extra lepeltje bottarga
Gr. Alex en Ans.
De enige twee voordelen van een BGE zijn dat je betrekkelijk weinig branstof nodig hebt en dat je de temperatuur vrij constant kunt houden. Voor grotere braadstukken en voor langzaam warm te roken vis, vlees of groenten is hij ideaal. Ik heb zelf een medium BGE en vind m eigenlijk te duur voor het gebodene.
De big green egg (en goedkopere varianten kamado’s zoals kamado joe) zijn verslavend. Ze werken namelijk zo goed omdat je de temperatuur perfect kan regelen.
Zelf heb ik erg lang over de aanschaf nagedacht maar wil niet anders meer.
Ook bij cranenbroek te koop. De zoon van Henk Ruis heeft ervaring met zo’n ei. Het is wel pas gestolen bij uit de tuin van het “café”.Daders ondertussen bekend maar……..
Wij hebben een little green egg. Bevalt uitstekend. Er passen precies 4 kippenpoten op. Je gebruikt idd minder kooltjes. Wij hebben deze gekocht toen hij enorm in de aanbieding was. Ik denk dat een goedkoper merk, dat volgens hetzelfde principe werkt net zo goed is.
Volgens mij biedt Eelco een BGE te koop aan voor de helft v/d prijs als ik het zo hoor 🙂 🙂
Wij hebben vorig jaar na rijp beraad geen BGE gekocht maar een Weber barbecue. Zo’n zwarte met deksel… Het was even wennen dat deksel maar je krijgt fantastisch resultaat. Ik ben blij dat we hiervoor gekozen hebben en een paar honderd euro in onze zak hebben gehouden.
Wij gaan ieder jaar naar de big green egg day in beesd .super lekker en gezellig echt doen. Gr kookmaf
Ook werken we bij onze kookclub met de bigg green egg . Het is niet te geloven wat je daar mee kan, van langzaam garen , roken, brood bakken, tot een ossenhaas bereiden , echt top hoor. Op zondag de BGE day bezoeken en je kunt ook proeven wat je er mee kan. Ik ben nog aan het sparen.