Ingemaakte paprika’s

ingemaakte paprika's

Vanmorgen kreeg ik onverwacht bezoek van onze campingburen Gerrie en Constant. Zij hadden een weekendje doorgebracht in Zuid Limburg en kwamen op de terugweg langs ons dorpje. Ze wisten ons adres niet precies maar och, in zo’n dorp… Echt puur toevallig kwamen ze Julia (van Eupotours) tegen en die wist natuurlijk wel waar wij wonen. Nou ja, we dronken gezellig koffie en kletsten wat over van alles en nog wat. Gerrie vertelde over de leuke markt die ze in Limburg bezocht hadden. Kilo’s paprika’s voor heel weinig geld. “Eigenlijk heb ik er veel teveel gekocht, wil jij er een paar”? Ja, graag, altijd leuk. Constant en Gerrie vervolgden hun reis naar hun huis in de Randstad en ik dook in de boeken om te zoeken naar een recept voor de paprika’s. Ik vond iets bij Elizabeth David. In haar boek “Een omelet en een glas wijn”, vertelt ze over een restauranthoudster in het Zuiden van Italië wiens specialiteit ingemaakte paprika’s waren. Deze vrouw, Mafalda, serveerde de ingemaakte paprika’s als antipasto. De repen paprika besprenkeld met wat olijfolie en bestrooid met peterselie en gehakte knoflook. Dat leek me wel wat! Elizabeth David houdt vervolgens een heel verhaal over hoe rijp en vlezig de paprika’s moeten zijn als je ze op deze manier inmaakt. Het is nu zo’n beetje de tijd. Koop hiervoor geen supermarkt paprika’s. Koop zoals Gerrie deed en flinke zak vol op de markt. Vaak een beetje vreemd van vorm en overrijp, die zijn het beste (en bovendien nog goedkoop ook).

paprika's

Paprika’s dus, gele of rode, als ze maar mooi vlezig en goed rijp zijn. Verder heb je wat zout nodig, een paar blaadjes basilicum en een paar goed afsluitbare potten met een schroefdeksel. Oja, en Engelengeduld!

Prik de paprika op een lange vork of klem ze tussen een tang en rooster ze vervolgens helemaal zwart. Dat kan op een gaspit, je kunt ze ook op de bbq leggen. Ze moeten echt helemaal zwartgeblakerd zijn. Als de paprika’s afgekoeld zijn peuter je de zwarte schil eraf.
paprika's
Dat is echt een heel vervelend karweitje. Je bent er wel even mee bezig. Er mag echt helemaal geen zwart velletje meer te zien zijn.
Spoel dan de ontvelde paprika’s goed af onder stromend water en verwijder de zaden en zaadlijsten.
paprika's
Snijd de paprika’s in smalle repen van ongeveer 1 1/2 cm breed en leg de repen in schone potten. Ik gebuikte jampotjes van 250 ml inhoud. Ik had geen andere. Elizabeth David raadt aan om potten van een halve liter te gebruiken. Als de potten geopend zijn is de inhoud niet heel lang meer houdbaar. Daarom leek mij de keus voor 250 ml potjes niet slecht.
paprika's

Vul de potten goed af met de repen paprika en leg in elke pot een paar blaadjes basilicum. Voeg per pot een theelepel zout toe (voor 250 ml potten, gebruik je halve liters potten doe er dan twee theelepels zout bij. Sluit de potten en zet ze in een pan met water die groot genoeg is zodat de potten helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten koken. Je kunt de ingemaakte paprika’s volgens David bewaren tot de volgende zomer.

Het is even werken, maar dan héb je ook wat!

© ellen.

 

7 thoughts on “Ingemaakte paprika’s

    • Ik denk dat de groene niet zoet genoeg zijn. Rode en gele zijn zoeter en geven zo een vollere smaak! Elizabeth David schrijft ook dat heel moment heel precies gekozen moet worden; “de paprika’s moeten superrijp en vlezig zijn”.

      • Vaak (niet altijd, maar zeldzaam) worden groene paprika’s gewoon rood als de teler ze de tijd laat. Dat duurt meestal erg lang en de consument wil ook wel eens een ander kleurtje. De smaakintensiteit wordt wel uitgesprokener bij het rijpen. De immer groen blijvende soorten (er zijn honderden varieteiten) kun je uitstekend inmaken want die laten hun harde schilletje ook gemakkelijk pellen.
        Paprika-telers telen enkel die soorten die veel opbrengen; veel grote, dikwandige, gelijkvormige vruchten. Voor wie volgend jaar eens wat anders zelf wil gaan kweken heb ik nog wel wat spannende zaden liggen. Het ministerie heeft er ook wel eens over geschreven en foto’s toegevoegd.

  1. Mijn vraag, Zoals te zien op de eerste foto zit er vloeistof in. Wat moet er op dat is niet duidelijk bij de beschrijving. Graag hierop een antwoord.

    • Geroosterde paprika’s verliezen altijd wel wat vocht, het is ook een sappige groente, of vrucht, ja wat eigenlijk? Ik vind het lekker om er een handje rozijnen bij te doen en een lepeltje balsamicoazijn, een Siciliaanse twist. Dat smaakt net even wat pittiger

  2. Heerlijk geroosterde paprika’s. Heb ze eigenlijk nog nooit ingemaakt maar ga deze manier toch eens proberen. Ikzelf leg de paprika’s altijd in de oven op een bakplaat met bakpapier en dan grillstand. Wel af en toe draaien dan. Uit de oven doe ik ze in een afgesloten plastic zak om af te koelen. Het ontvellen gaat dan daarna sneller. Al blijft het een hele klus.
    Ps. Geniet altijd van jullie blog dus blijf vooral doorgaan!
    Vr gr
    Agnes

  3. @ Matthijs, ik heb er geen vloeistof bijgedaan. Het is gewoon sap van de paprika’s dat is vrijgekomen bij het wecken. Alleen zout en basilicum toevoegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>