Panzanella van Mevrouw Hazan…

Op 31 mei bereidde ik een broodsalade naar een recept van Bil Granger, een variant op het klassieke Italiaanse gerecht. Ik vertelde je toen dat ik op zoek ging naar andere varianten en dat ik die te zijner tijd aan je wilde presenteren.

Gisteren maakte ik de variant van Marcella Hazan, zoals die te vinden is in haar onvolprezen boek: De Klassieke Italiaanse Keuken.

Haar salade is een bijgerecht voor 4 tot 6 personen, ik schreef het om naar een maaltijdsalade voor twee.
 • 100 gram stevig en lekker oud brood,
 • 1 teen knoflook,
 • 2 ansjovisfilets,
 • 1 eetlepel kappers,
 • 1/4 gele paprika,
 • 2 eetlepels goede olijfolie,
 • 1/2 eetlepel wijnazijn,
 • 2 grote rijpe tomaten,
 • 100 gram komkommer,
 • 1/2 middelgrote (zoete) ui
 • peper en zout.

Pureer de knoflook, de kappers en de ansjovis in een mortier of keukenmachine. Verwijder de zaden en zaadlijst van de paprika en snijd hem in blokjes van een 1/2 centimeter. Doe de paprika en het ansjovis-knoflook-kappermengsel in een kom. Voeg olijfolie, azijn en wat zout toe en schep het mengsel goed om en zet even weg.

Versnijd het brood tot dobbelsteentjes van 1 centimeter (is het brood nog te vers, gril het dan in de oven tot het kapperig hard is). Doe de brokjes in een kom en pureer een tomaat over het brood. Schep het mengsel om en strooi er wat zout over. Laat het een kwartiertje staan.

Snijdt de andere tomaat in blokjes van 1 centimeter en verwijder eventueel wat van het zaad. Schil de komkommer en versnijd hem in blokjes van een halve centimeter. Versnijd de ui in ringen. Voeg nu alle ingredi├źnten samen en schep goed om. Flink wat peper uit de molen erover en een paar hele kappertjes. Klaar!

We aten er entrecote en varkensworstjes van de gril bij.

De salade zoals ik hem maakte voldeed als hoofdgerecht bij het vlees, er bleef zelfs wat over. De dag erna smaakte de salade nog uitstekend.

Mevrouw Hazan weekt uien nagenoeg altijd wanneer ze ze rauw gebruikt in een salade. Het lijkt wat gedoe, maar uiteindelijk valt dat best mee. En het levert ook wat op: de rauwe uien smaken aanmerkelijk milder en overheersen niet in gemengde gerechten. Ik weekte de ui voor naar aanwijzingen van Hazan. Ik beschrijf het een dezer dagen nog.

┬ę paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *