Pinot noir en Alzheimer…

 

Gevonden op het VPRO-Noorderlog, dd 08-11-05. Het is geen verzinsel van de slijter om de hoek, en ook niet van gewiekste Franse wijnboeren. Nee, gedegen wetenschappelijk onderzoek toont aan dat (met name) rode wijn niet alleen gezond is voor hart en bloedvaten, maar ook werkzaam kan zijn in de strijd tegen Alzheimer. Het draait allemaal om het stofje Reservatol, dat in rode wijn voorkomt, en dan nog het meest in de Pinot noir. Reservatol remt de vorming van plaques, eiwitophopingen in de hersenen die dementie kunnen veroorzaken. Naar het zich laat aanzien is de benodigde doses wijn extreem hoog. Met andere woorden: samen met de plaques spoel je ook een hoop hersencellen weg. Maar hopen dus dat er snel een iets minder riskante methode gevonden wordt om de werkzame stof toe te dienen. In de tussentijd zou ik toch maar niet te zuinig zijn met het edele vocht. Sientific American geeft een artikel. Voor de wetenschappelijke beschrijving moet je zijn bij; Journal of Biological Chemistry (nov. ’05).

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *