Ik had al zo’n idee dat het druk zou worden vandaag op het Ministerie en ik wist dat in ieder geval één persoon zou blijven eten…Dan is het dus aan te raden iets op tafel te zetten waarvan veel mensen kunnen eten. Paul maakte een tijdje geleden Grieks knoflookhoen, dat leek me wel wat, maar dan net weer anders. Zo’n maaltijd is ook uit te breiden naar gelang het aantal gasten, je hoeft er niet veel voor te doen, (de oven werkt) en je kunt zo’n ovenschotel gewoon op tafel zetten voor een informele maaltijd met vrienden.
Vooraf wat wijn, plakjes Italiaanse worst, stukje kaas, plakjes coppa olijfjes enzovoorts.
Daarna deze ovenschotel voor zeker 6 personen;
1500 gram drumsticks van kip
1 kilo nieuwe aardappeltjes, geschrapt
500 gram zongerijpte tomaten
5 flinke tenen knoflook, gepeld en geplet
1 flinke lepel bouillon
1 theelepel saffraandraadjes
sap van 1 citroen en twee citroenen in plakjes
een paar grote takken rozemarijn een handvol basilicumblaadjes
1/8 olijfolie
peper en zout
Laat de saffraan even wellen in de lauwe bouillon. Maak dan een marinade van bouillon, citroensap, olijfolie, peper en zout.
Schik de aardappeltjes in de ingevette ovenschaal, leg er de stukken kip op en verdeel de tomaatjes erover.
Stop de rozemarijn basilicumblaadjes en geplette knoflookteentjes ertussen.
Giet de marinade erover en wacht even tot er genoeg gasten zijn om het allemaal op te eten.
(de smaken kunnen dan mooi even intrekken)
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en maak een flinke schaal salade met groene kropsla, eikenbladsla, tomaat, komkommer en lenteuitjes. Een neutrale dressing van olijfolie, citroensap, peper en wat zeezout. Een paar olijfjes, twee overgebleven artisjokken, een paar plakjes coppa…en wat er nog in huis is.
Schik nog wat plakjes citroen over de kip/aardappelschotel en schuif de ovenschaal in de oven. Laat het geheel zo ongeveer een uur garen.
Dien het gerecht op in de ovenschaal. Geef er de salade en wat brood bij en geniet! Alles ging “schoon op”, zelfs de laatste restjes saus werden met wat brood uit de schaal geveegd!
Toe voor de liefhebbers een stukje kaas; wat Grana Padano, Morbier en Grès des Vosges, maar daarover later.
Kopje thee of espresso met een stukje Siciliaanse cake.
© ellen