gegrilde kip

Poulet Jaune Fermier...De grote supers hebben hun leven gebeterd; ze verkopen geen plofkip meer! Fijn voor de kippen, ze krijgen nu een beter leven. In Allehande kan je lezen over de nieuwe AH kip. Ze zijn van het Hubbard-ras en groeien wat trager dan de kippen die worden gehouden in de ‘gewone’ pluimveehouderij. Ze hebben aanmerkelijk meer plaats en ook wat vermaak in de stallen. Fijn, maar dat maakt het nog geen smakelijke kip. Het zou mooi zijn als AH nu ook wat meer verschillende rassen ging verkopen zoals bijvoorbeeld de gele en zwarte hoevekip (Label Rouge) of de Kemperhoen. Deze kippen hebben én een goed leven gehad, én zijn heel smakelijk en daar gaat het toch om. Nu zijn deze kippen in de grote steden misschien wel te koop in de supers, hier in ons dorp is het aanbod nog steeds heel magertjes zodat ik voor een echte lekkere kip steeds naar de Sligro of Hanos moest. Dat is nu opgelost met de komst van een nieuwe slager in ons dorp. Deze slager verkoopt rund, varken, kalf, lam en ook kip, lekkere kip en daar had ik zin in. En dan niet zo’n filetje, nee gewoon een hele kip! Ik kocht gisteren een Gele Hoevekip van ongeveer 1500 gram. Ik vind kipfilet eigenlijk het minst smakelijke onderdeel van de kip, Veel liever eet ik de sappige pootjes, maar goed, koop een hele kip en je hebt alle onderdelen, voor ieder wat wils. Voor ons tweetjes is zo’n kip veel te veel maar met de restanten kan je nog heerlijke maaltijden maken. Ik lunchte  vandaag met een broodje belegd met wat borstvlees, een flinke klodder mayonaise, wat rucolla en kerstomaatjes. Niks mis mee. Met de rest maak ik morgen en pan ragout. Zo komt die kip helemaal op. Oja, Hond Jaros krijgt natuurlijk de velletjes en de drelletjes. broodje kip
Sommige mensen zien op tegen het bereiden van een hele kip, ingewikkeld, hoe moet dat, hoe snijd ik zo’n ding, hoe weet ik of de kip gaar is… Ach, het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is.

Een paar tips voor het bereiden van kip in de oven:

Er zijn wel een paar voorwaarden voor het klaarmaken van zo’n kip:
Koop altijd een échte kip; biologisch, label rouge, of een ander soort kwaliteitskip.
Gebruik goede olie en eventueel knoflook
Regel de temperatuur zorgvuldig. De griltijd hangt af van het gewicht van de   kip,reken grofweg voor een biokip ruim 1 uur per kilo.
Breng eventueel  knoflookpulp met wat olijfolie op het vel aan, (in de laatste 5 minuten van de griltijd)

Het is lekker om de kip wat extra smaak mee te geven.
Stop in de kip bijvoorbeeld:
een flinke tak rozemarijn en,
een hele (biologische, schoongeboende citroen of sinaasappel) of
wat teentjes knoflook, of
een kruidenmengsel van tijm, rozemarijn, verse peterselie, of
een flinke pluk verse dragon, of
verzin nog maar eens iets….

Het is ook heel lekker om de kip onder de huid te vullen met een extra smaak.
Bijvoorbeeld door direct onder de huid van de borst wat
kruidenboter, kleine stukjes spek, plakjes chorizzo, of een mengsel van dat alles aan te brengen.

Smeer zo’n mooie kip dan rondom licht in met olijfolie en zet hem/haar dan in de voorverwarmde oven, op grilstand, op 200 graden.
Ongeveer 30 minuten en breng dan de temperatuur terug tot 140 graden. Laat de kip zo in alle rust verder garen.
Laat de kip ná het grillen zeker 10 minuten rusten voor je het vlees aansnijdt.

Wij aten er een frisse salade bij van komkommer en tomaatjes.
Kopje espresso toe.

© ellen.

6 thoughts on “gegrilde kip

    • Ik heb een super oven en het maakt niet veel uit. Eigenlijk gebruik ik het liefst onder en bovenwarmte. Niet iedereen heeft dat en dan is de grilstand fijn. Belangrijk is dat de kip even mooi bruint en dan bij wat lagere temperatuur verder gaart.

  1. Ik had het stellige voornemen om met Kerstmis zo’n hele kip te bereiden, een Kemperhoen. Van de Sligro. Maar kwam bedrogen uit, op dinsdag lagen er twee, beiden aan de datum. Nou, als ik dan iets niet wil, is het vlees aan de datum kopen. Zeker niet voor Kerstmis. Slager wilde me nog een zwartpoot aansmeren, die er allemaal diepgevroren uitagen. Volgende keer direct naar de Hanos. En o, nu heb ik nóg meer zin in zo’n fijn kippetje, als ik het zie liggen.

  2. Vreemd Nell, dat ze je op zo’n dag bijna ouwe kip proberen te verkopen. Heb ook al eens zo’n ervaring gehad met Sligro kwarteltjes. Gekocht voor tweede kerstdag, goed gekoeld bewaard en toen ik na alle herrie van kerstdag één op kerstdag twee rustig een kwarteltje voor ons wilde braden bleken ze niet meer goed. Balen! Redding was een pakje geconfijte eendenpootjes, maar toch. hanos, misschien beter? Ennuh, deze kip was lekker, die Kemperhoen is nóg beter! Doen. Voor ons twee drie dagen van gegeten. Vandaag ragout, hond de drelletjes… Kip netjes helemaal op!

  3. Ok, zij gaat nú de oven in, mét oventhermometer, onze Kemper landhoen.
    Inderdaad altijd spannend, maar jouw verhaaltje bracht mij op het idee weer eens zo’n kippetje (1500 gram) te bereiden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *