Kip met pastis en saffraan…

kip pastis

Er lag al een tijdje een prachtige Kip in onze diepvries, een Mechelse Koekoek nog wel en ook al is zo’n beest vacuüm verpakt en diepgevroren, het moet toch niet té lang in de diepvries verblijven. Probleem was dat het nogal een forse hoen was, ruim anderhalve kilo, eigenlijk dus iets voor een etentje met meer mensen. Ik besloot dat tweede Pinksterdag een goede gelegenheid was om het hoen klaar te maken. Of we eten er een paar dagen van, óf er komt misschien wel wat volk langs dat honger en dorst heeft…

Ik koos een recept voor zondagse kip van het Franse platteland en gaf er zo mijn eigen draai aan; kip met pastis en saffraan. Belangrijkste voor dit gerecht is dat je een fatsoenlijke kip koopt, niet zo’n plofding. Behalve dat die beesten een vreselijk leven hebben, smaken ze ook niet goed. Geen plofkip dus! Koop een mooie biologische grote kip van zo’n 1500 gram, een Kemperhoen of een Mechelse Koekoek, zoiets. Verdeel de kip of het hoen in 10 stukken of laat dat de poelier doen. Ik liet de kip 24 uur in de marineren in pastis met wat kruiden. Het resultaat was werkelijk uitstekend. Toevallig kwam het zo uit dat De Jongste Bediende, Marleen, Vriend Jan en Ans ook wel zin in een stukje kip hadden… Het werd een gezellige maaltijd voor zes personen.

  • Marinade
  • 5 cl  Pastis, ik gebruikte Ricard
  • 5 eetlepels olijfolie
  • een flinke pluk saffraan
  • 1 koffielepel venkelzaad
  • wat peper

en verder

  • olijfolie
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 3 uien, fijngesneden
  • 1 rode peper, doormidden gesneden en de zaadjes verwijderd
  • 4 tenen knoflook, geplet en fijngehakt wat verse peterselie
  • een handje zwarte olijven

Meng de ingrediënten voor de marinade, leg de kipdelen in een diepe kom en giet de marinade erover. Zet de kom 24 uur afgedekt in de koelkast. Schep af en toe om.

Neem een grote braadpan en giet verhit daarin wat olijfolie. Dep de kipdelen droog en bak ze rondom mooi bruin. Voeg de uien, knoflook en rode peper toe en bak die ook even mee. Doe er dan de tomatenblokjes bij en daarna de marinade. Stoof de kipdelen op een zacht vuurtje met de deksel op de pan in ongeveer één tot anderhalf uur gaar. (de gaartijd ligt aan het soort kip of hoen, een echte goeie kip heeft meer tijd nodig dan zo’n plofding) Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout.

botersla

Wij aten er gisteren malse botersla bij en nieuwe aardappeltjes in de schil. De aardappeltjes even voorgekookt en vervolgens met wat rozemarijn en olijfolie in de oven verder bakken. Stroii er gul grof zeezout over. Het enige wat we misten was een goed stuk brood om de saus op te soppen en het bord mee schoon te maken.

Al met al, een heerlijke mediterrane maaltijd; Zon op tafel! Van harte aanbevolen!!!

Op de één of andere manier was het opeens te laat om nog espresso te drinken… glas wijn toe!

© ellen.

 

 

5 thoughts on “Kip met pastis en saffraan…

  1. Minpuntje!
    Het is zo koud in Nederland, dat de nieuwe aardappeltjes hun best zullen moeten doen om begin juli geoogst te kunnen worden! Ze steken ternauwernood op dit moment hun groene pruikjes boven de grond! Als je nu al nieuwe aardappeltjes op je menu zet, dan moeten die van verre oorden komen. Voor mijn gevoel druist dit in tegen de grondhouding van het ministerie. Sumaran varkens uit Brabant en nieuwe aardappeltjes uit laat ons zeggen Malta of Marokko, ten naasten bij de dichtstbijzijnde oogstbare aardapelvelden; het geeft mij een vol gevoel in de buik.
    Mogen het volgende keer ook gewoon oude aardappels zijn of aardappelen die op enigerlei andere wijze zijn bereid zodat hun wat mindere smaak op dit moment hiermee wordt gecamoufleerd?

    • Tja, ik geef het toe; zelfs wij zondigen weleens tegen onze eigen regels… Wij werden zou kommerlijk van de regen en kou, dat we ons dit verzetje gunden. Ze kwamen inderdaad uit Malta die aardappeltjes en, nog erger, op zondag gekocht! Ook al tegen mijn principes maar ja, onverwachte gasten…
      We zullen het bijna nooit meer doen!

  2. Beste skukhorzel,

    De aardappels zijn van de volle grond uit Gemert, verwarmd met aardwarmte. Kan dit wil?

  3. Beste jongste bediende,
    Wat uit Gemert komt is doorgaans goed! Maar om die piepertjes uit de volle, met aardwarmte verwarmde, grond nu eerst open neer naar Malta te transporteren, lijkt me niet het juiste alternatief!

Leave a Reply to Skuk Horzel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *