Paul is vandaag jarig en er komen een paar mensen een borreltje drinken. Daar moet dus iets lekkers bij; Pastei, wil de jarige! Het is alweer lang geleden dat ik deze pastei gebakken heb. Soms raakt zo’n recept gewoon even in de vergetelheid, maar de lekkere gerechten duiken vanzelf weer op. Ik maak deze pastei meestal met twee tegelijk, ze zijn prima voor feestjes en dan is één eigenlijk te weinig. Wil je er toch maar één bakken, halveer dan gewoon de hoeveelheden. Ik bak deze pasteien in platte vlaaibodems met een doorsnee van 30 cm.
- 3 pakjes bladerdeeg, kant en klaar.
- 1500 gram kipfilet, fijngemalen
- 1000 gram gehakt
- 2 eieren
- 4 tenen knoflook,
- peper, zout, nootmuskaat, peterselie en een eetlepel groene peperkorrels
Kneed deze ingrediënten goed door elkaar. Bak een klein beetje in een koekenpan om te proeven of er genoeg zout en peper in zit.
Laat het bladerdeeg ontdooien en rol het uit tot een mooie lap.
Bekleed daarmee de ingevette vormen en schep de vulling erin.
Snijd nu uit de rest van het deeg twee deksels op maat en sluit daarmee de pastei.
Maak in het midden een klein gaatje in het deeg en steek daarin een trechtertje van karton. Hierdoor kan de stoom ontsnappen. Ik heb één mooi roestvrijstalen pijpje, een keer gekregen van Jan, dat werkt prima, maar met een opgerold stukje karton gaat het ook.
Versier de bovenkant met wat deegfiguurtjes en bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.
Bak de pasteien ongeveer anderhalf uur op 180 graden.
© ellen.
Paul, van harte gefliciteerd. Weer een jaar dichter bij het stoppen van je betaalde baan en meer tijd voor de geneugten des levens. Ik wens je nog vele jaren. Gerard
Van Harte en maak er een mooie en lekkere dag van.
Paul van harte proficiat, hier is het al de 16e ( in Auckland )
Ans en Alex
Gefeliciteerd. Ik krijg gelijk trek in die pastei, alleen bij het zien al…
Makkelijk recept voor 1e kerstdag en het maken was geen probleem. De inhoud was te droog qua smaak. De portie die over is, gaat hier op tast met een lik bessengelei erop. Goede wijn ernaast voor het vocht en het komt met de 2e helft vast goed.
Toffe site!
Je kunt er een echte Rieslingpastei van maken: maak een gelei van wat bouillon, Riesling en gelatine en giet dat in de opening. De pastei krijgt dan een smeuige bovenlaag.
Leuke tip, bedankt.
Hi,
Ik heb deze pastei ook gemaakt. Heerlijk is die……… Celine was vrijwillig proefkonijn en ik ga deze oudejaarsdag tijdens de “burenborrel”ook maken.
Groetjes
Jolanda
Leuk, burenborrel? Klinkt heel gezellig! Daar zijn deze pasteien inderdaad prima voor; een feestje, burenborrel, oudejaarsavond, nieuwjaarsdag…
Veel plezier Jolanda en groetjes aan de Kids en Bert