COQ AU VIN, DEEL 1: DE MARINADE.

Paul heeft vanmorgen geweldig boodschappen gedaan. Behalve het stukje Morbier kaas kocht hij ook nog een echte scharrelkip. Ik ga weer eens een keer, heel klassiek “Coq au Vin” maken. Een recept uit Bourgogne, Frankrijk.

Je hebt een forse scharrelkip nodig en tijd van te voren. De kip moet minstens 24, maar beter nog, 48 uur marineren. Ik heb de kip vanavond in de marinade gezet; Een grote biologische kip (niet zo’n blauw eng ding, ook niet maken met kipfileetjes!!!)

Verdeel de kip in minstens 8 stukken. Neem een ruime kom. 1 fles rode Bourgogne 1 glas Marc de Bourgogne (was op, en hier niet te krijgen, ik behelp me dus met een glas Armagnac, even bij de overbuurman gehaald) 2 flinke uien in grove stukken 2 teentjes knoflook (even pletten met het mes en dan snijden) 2 grote winterwortelen 1 stengel bleekselderij 1 laurierblad 5 kruidnagels 1 bosje tijm versgemalen peper.

Meng de kip, de groenten en de kruiden goed door elkaar en overgiet ze met de wijn en de Marc de Bourgogne. Dek de schaal af met folie en laat de kip zo minstens 24 uur marineren. Af en toe een keer omscheppen. Vervolg morgen. Om het recept af te maken heb je verder nog nodig; 40 gram tarwebloem, 1 eetlepel cacaopoeder (echte cacao, geen chocomelmengsels), 3 lepels olijfolie, zout en peper. Een grote pan die ook in de oven kan En een oven. De Bourgondiërs eten er macaroni bij met grijze truffels. Dat is hier wel een kostbare zaak. Macaroni met een beetje truffelolie is al mooi maar gewoon brood kan ook heel goed.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *