Mayonaise…

 

29 juli 2007 003

Bij mooie mosselen hoort eigengemaakte mayonaise, al dan niet met knoflook. Vandaag maakte ik een zachte neutrale mayonaise om de nieuwe mosselen bescheiden te vieren. Als je een wat heftiger smaak wilt voeg je er gewoon een flinke teen gehakte knoflook aan toe.
De basis blijft hetzelfde;

3 eierdooiers
1 flinke theelepel mosterd
wat azijn of citroensap
3 á 4 dl olie
Ik gebruik meestal zonnebloemolie of een mengsel van zonnebloem en olijfolie, reken op 3 dooiers ongeveer 3 á 4 dl, afhankelijk hoe stijf je de mayonaise wilt maken.

Doe de dooiers in een kom met de mosterd en azijn of citroensap. Klop met de hand of met de mixer en voeg druppel voor druppel de olie toe. In het begin echt druppel voor druppel. Als de saus gaat binden kun je kleine straaltjes olie tegelijk toevoegen. Klop en meng tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef en voeg naar wens zout en peper toe en eventueel knoflook en/of peterselie.

Het belangrijkste bij het maken van mayonaise is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Gaat het toch nog mis, dan kan een lepeltje lauwwarm water soms helpen.

© ellen

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *