Aardappelen zijn niet meer onze dagelijkse kost, sterker nog er wordt zo nu en dan zelfs wat laatdunkend gedaan over de aardappel. Een AGV-tje schrijven sommige Foodbloggers, een AGV-tje staat voor aardappelen, groente en vlees. Zó gewoon, niet de moeite waard om te beschrijven. Pasta, rijst, vruchten en zaden uit verre landen zijn ín, aardappels niet, te gewoon. Maar zo’n hele gewone aardappel daagt toch eigenlijk juist uit om er geweldige dingen mee te doen. Zacht neutraal van smaak, makkelijk te behandelen, past zich overal bij aan… Je kunt ze koken, bakken, roosteren, pureren, gratineren, noem maar op. Een pleidooi voor de aardappel vandaag omdat deze gisteren zo mooi én lekker waren! Ik roosterde de aardappelen in de oven, maar maakte eerst de inkepingen en strooide daar zeezout tussen. Zo krijgen de aardappels een knisperig, krokant buitenlaagje en zijn ze van binnen lekker zacht. Als vetstof gebruikte ik ganzenvet, discutabel, niet supergezond, maar wel heel lekker. Je moet dat niet elke dag eten maar zo af en toe moet kunnen. Ik gebruikte mooie nieuwe aardappelen van ongeveer gelijke grootte.
Neem per persoon twee aardappelen of meer als je grote honger hebt. Wil je geen ganzenvet, of eendenvet gebruiken dan kan je ook olijfolie nemen.
- voor twee personen
- 4 of 5 mooie nieuwe aardappelen
- 2 eetlepels ganzen- of eendenvet of olijfolie
- wat grof zeezout
- een paar takjes tijm
- een stuk of 5 teentjes knoflook in de schil
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Boen de aardappels onder stromend water goed schoon. Snijd ze met een scherp mes in tot ongeveer een halve centimeter van de bodem. Maak hele dunne plakjes maar zorg dat de bodem aan elkaar blijft. Wrijf het zout tussen de inkepingen. Leg alle ingesneden aardappelen in een ovenschaal en schep op elke aardappel wat ganzenvet.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de aardappelen 45 minuten. Haal de schaal uit de oven en bedruip de aardappels nog een met wat vet. Schik een paar takjes tijm en de knoflookteentjes tussen de aardappels. Draai de oventemperatuur terug tot 160 graden en rooster nog 20 minuten.
Wij aten er een frisse komkommersalade bij en reepjes eendenborst. De teentjes knoflook zijn boterzacht, druk de knoflookpulp met een vork uit de schil en eet de pulp met de aardappel. Een hemels hapje.
Voor de vegetariërs; gebruik olijfolie in plaats van dierlijk vet en serveer er gebakken camembert bij.
Kopje espresso toe.
© ellen.
Oh, zo lekker, zoals je het beschrijft.
Ik gebruik nog steeds aardappel, maar behandel het o.h.a. meer als groente.
Jullie recept (ik kende het al wel) zou daar goed in kunnen passen.