Lamsragout met ansjovis en kappertjes

puree met savoie kool en lamragout
Allereerst wens ik jullie allemaal een heel gelukkig, gezond nieuwjaar toe! Maak er iets moois van beste lezers. Wij brachten de jaarwisseling gisteren samen door, heel rustig, geen groot feest. Gewoon een mooi glas Champus een toast en wat goede voornemens. Voor ons was het al een feestje dat Paul een keer niet hoefde te werken. En om maar meteen met die goede voornemens te beginnen; wat meer stukjes schrijven was één van die goede gedachten. Ik zou nog schrijven over de lamsragout die we zaterdag aten. Eén van de zaterdaggasten wilde graag het recept, dus bij deze;

 • Voor ruim 6 personen:
 • 1 1/2 kilo lamsvlees, 1 kilo ontbeend vlees van de bout in flinke dobbelstenen gesneden, 1/2/ kilo ribjes mét bot (de botjes geven een mooie volle smaak aan de saus
 • 2 sjalotten, fijn gesneden
 • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
 • olijfolie
 • 1 glas droge witte wijn
 • wat room
 • 4 ansjovisjes uit pot of blik, in kleine stukjes gesneden
 • 1 stukje foelie
 • 4 kruidnagels
 • 1 blad laurier
 • peper
 • 1 eetlepel kappertjes
 • 1/2 citroen in schijfjes gesneden
 • een paar blaadjes basilicum
 • wat platte peterselie

Verhit de olijfolie en bak daarin de sjalotten en de knoflook even aan. Schep ze uit de pan en braad de dobbelstenen vlees en de ribjes even aan. Voeg de sjalot en en knoflook weer bij het vlees en blus af met de witte wijn. Doe de kruiden erbij en de stukjes ansjovis. Voeg een klein beetje water toe en laat het geheel  ongeveer een uur stoven tot het vlees bijna gaar is. Doe er dan de schijfjes citroen, de basilicum, peterselie, de kappertjes en de room bij. Laat de ragout nog 15 minuten zachtjes stoven zo dat de saus wat in kan dikken. Proef of er nog wat zout bij moet. De ansjovisjes zijn al zout dus gebruik niet teveel. Wij aten er zaterdag aardappelpuree bij met gestoofde Savoie kool.

En natuurlijk een kopje espresso toe!

© ellen.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *