Knoflooksoep uit la Mancha

knoflooksoep
Met die geweldige streng knoflook die ik van Bert kreeg moest natuurlijk meteen iets lekkers gemaakt worden. Carla roept op Facebook al smachtend om het recept. Wel eerst even knoflook kopen bij je neefje, Carla, want deze soep wordt met slechte knoflook een teleurstelling!

Prachtige tenen knoflook. Een goed teken , bij het pellen van de tenen begonnen mijn handen te plakken. Mooi vers dus en vol etherische oliën.
Dit gerecht komt oorspronkelijk uit La Mancha, in Castilië, Spanje. Er wordt daar op grote schaal knoflook geteeld die ze onder andere in dit streekgerecht verwerken maar met de Franse gerookte knoflook van Bert gaat het ook prima.

Voor vier personen:

De oven voorverwarmen op 200 graden.
◾4 flinke sneden oud witbrood
◾1 liter bouillon
◾75 gram gerookte ham in kleine sliertjes
◾1 theelepel paprikapoeder mild
◾1/2 theelepel chilipoeder
◾4 eetlepels olijfolie
◾zeker 8 ferme tenen gerookte knoflook, fijngehakt
◾1 eetlepel vers gehakte platte peterselie
◾4 eieren

Snijd het brood in kleine dobbelsteentjes. Verwarm de olijfolie en bak daarin het brood goudbruin. Voeg de knoflook toe en de reepjes ham en laat ze even meebruinen. Doe er het paprikapoeder en de chili bij, roer even goed om en giet er de bouillon bij. Laat de soep zo ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.

Verdeel de soep over vier ovenvaste kommen of schaaltjes en laat in elk schaaltje voorzichtig een ei glijden. (zonder de schaal natuurlijk!) Zet de kommen dan 10 minuten in de hete oven, strooi er wat peterselie over en dien meteen op. Deze soep moet gloeiend heet gegeten worden. De bedoeling is dat het eiwit gestold is en het geel nog wat zacht en vloeibaar.
knoflooksoep

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>