Panzanella van Bil Granger…

Bij het doorbladeren van kooklectuur kwam ik een plaatje tegen van een salade van oud brood en verse groenten. Panzanella heette het gerecht en het zag er aantrekkelijk uit. Het recept op zich intrigeerde me ook en ik ging op zoek in de diverse Italiaanse kookboeken in onze bibliotheek. De verwerking van resten brood en groenten lag zo voor de hand dat ik nieuwsgierig werd of er meer over was geschreven. En natuurlijk was dat zo. En natuurlijk weken de recepten zo van elkaar af dat eigenlijk de enige bindende factor het oude brood was.

Ik vond varianten bij mevrouw De Medici en bij mevrouw Hazan, op het weblog van Nicoletta en in de anonieme bundel recepten genaamd Zilveren Lepel. Ik garandeer je dat ik er de komende tijd nog een stel bij vind. En allemaal zijn ze weer anders. Enfin, ik ga er een aantal uitproberen in de komende weken.

Het recept van vandaag vond ik in het tijdschrift Delicious en het is geschreven door Bill Granger. Het is een beetje a-tipisch omdat hij geen tomaten gebruikt. Ik maakte een vertaling naar een gerecht voor 2 personen.

  • 1 kleine courgette (of een halve grote),
  • 1 paprika,
  • 1 ui, liefst zoet,
  • 3 eetlepels olijfolie,
  • 75 gram chiabatta, oud
  • 1 theelepel balsamico azijn,
  • peper en zout.

Ontdoe de paprika van de zaden en zaadlijsten en snijd hem in stukken. Versnijd de courgette tot niet te kleine blokjes. Snijd de ui middendoor en verdeel elk van de helften in vier kwarten. Doe de groenten in een kom met twee eetlepels olijfolie en schep grondig om zodat er een filmlaagje olie over de groentenpartjes komt te liggen. Stort de groenten in een ruime vuurvaste schaal en zet die in een op 180 graden voorverwarmde oven voor de tijd van één kwartier. Schep tussendoor de groenten een keer om. Scheur intussen het brood in brokjes, giet er de rest van de olie over en schep goed om. Nadat de groenten een kwartier in de oven hebben gestaan gaat het brood erbij. Schep om en laat het gerecht nog eens een kwartier garen. Laat de schotel even afkoelen, druppel de balsamico er over, schep nog een keer om en dien dan op. Het gerecht kan ook koud gegeten worden.

We aten er gegrild vlees bij. En natuurlijk een kopje espresso toe.

© paul

Please follow and like us:

One thought on “Panzanella van Bil Granger…

  1. Pingback: Stoofpot met konijn… | Ministerie van Eten en Drinken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *