Appeltaart met chilipeper en rozemarijn…

appeltaart met chilipeper en rozemarijn

Vandaag staat er erwtensoep op het menu. Ik heb een flinke pan gemaakt en daarover later meer. Wij eten niet vaak een zoet dessert, meestal beperken we ons tot een stukje kaas, maar na de erwtensoep leek me iets fris wel lekker. Een appeltaartje dus. Dit keer een open appeltaart met chilipeper en rozemarijn. Ik maakte de taart al eens maar dat is al weer een tijdje geleden. Dit keer had ik geen walnoten in huis, vandaag gebruikte ik hazelnoten. Kan allebei prima.

Wat deze taart vooral bijzonder maakt is de geurende rozemarijn en de pittige toets van de pepers in combinatie met de appels.

Serveer de taart lauwwarm. Je kunt de taart van te voren maken en even opnieuw verwarmen, door de notenvuling blijft het deeg mooi knapperig.

Voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram boter
70 gram suiker
wat zout
1 eidooier
2 eetlepels zure room

appeltaart met chilipeper en rozemarijn

Meng de ingrediënten voor het deeg. Hak de boter er in kleine stukjes door en kneed alles snel tot je een mooie deegbal hebt.
Verpakt het deeg in plastic en leg het een half uurtje in de koelkast.
Maak intussen de vulling.

Voor de vulling:
6 middelgrote Elstar appels
citroensap
60 gram hazelnoten
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
80 gram lichtbruine basterdsuiker
1 chilipeper, zonder zaad, heel fijn gesneden
60 gram boter

Hak de hazelnoten en de rozemarijn heel fijnen vermeng met 40 gram suiker.
Schil de appels en druppel er wat citroensap over. Snijd ze in dunne schijfjes.

appeltaart met chilipeper en rozemarijn

Rol het deeg uit en bekleed er de bodem en een kleine opstaande rand van een ingevette springvorm mee van 26 cm doorsnee.
Verdeel het noten-rozemarijnmengsel over de bodem. Leg er dan snel de schijfjes appel op.
Strooi de fijngesneden stukjes chilipeper erover en de rest van de suiker.
Verdeel de boter in kleine klontjes en verspreid die over de vulling.
Bak de taart 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Serveer met aardbeiensaus en eventueel een bolletje vanilleijs.

© ellen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *