Lamssschenkel in tomatensaus

lamsschenkel in tomatensaus
De Jongste Bediende was net al hier, of ik nu snel dat recept op het weblog wilde zetten. Bij deze dus!

Gisteren zijn we naar de Sligro geweest, een ecologische polderkip was ons doel, maar natuurlijk kwamen we met nog meer lekkers thuis. Ik had s’morgens net de laatste lamsschenkels uit de diepvries gehaald voor de avondmaaltijd dus kochten we meteen maar wat van die schenkeltjes om weer een nieuwe voorraad aan te leggen. Een bijzonder smakelijk stukje vlees, heel geschikt om langzaam te garen. Even aanbraden en dan in de oven verder laten garen op lage temperatuur. Je hebt er geen omkijken naar! De Jongste Bediende kwam even langs toen de schenkeltjes net in de oven stonden. ” Wat ruikt er hier zo lekker? Dat wil ik ook wel eens klaarmaken.”

Hij vertrok dus met twee schenkeltjes en een pot tomatensaus en zit nu op het recept te wachten…

 • Voor twee personen:
 • 2 lamsschenkels
 • wat olijfolie on in te braden
 • 1 flinke ui, in ringen
 • 2 teentjes knoflook, geplet en grof gehakt
 • een scheut rode wijn
 • ongeveer 1/2 liter tomatensaus (ik gebruikte de eigen geweckte tomatensaus, je kunt ook tomatensaus gebruiken. Mutti verkoopt prima tomatensaus met wortel en selder)
 • een ovenvaste pan of schaal mét deksel

Verwarm de olijfolie en braad daarin de schenkels rondom bruin aan. Haal ze uit de pan en bak de ui en knoflook even aan. Blus af met een scheut rode wijn. Giet de tomatensaus erbij en verwarm. Leg dan de schenkels weer terug in de pan. Sluit de pan en zet ze in de voorverwarmde oven. Gaar een kwartier op 170 graden en breng dan de temperatuur terug naar 75 graden. Laat de schenkels zo een paar uur garen. Als je de saus wat dikker wil hebben haal dan het laatste halfuur de deksel van de pan zodat de saus wat kan indikken. Serveer met pasta, bijvoorbeeld penne of mooi brood.

Kopje espresso toe!

© ellen.

Please follow and like us:

8 thoughts on “Lamssschenkel in tomatensaus

 1. @ PaulO, was een vergissing. Het artikel is nog niet af, maar werd per ongeluk gepubliceerd gelijk met de schenkeltjes. Morgen het artikel over het nieuwe boek van Janneke Vreugdenhil!

 2. Ellen,

  Petje af, is een waanzinnig makelijk en heerlijk recept. Ik vind de 50 ml tomatensaus wel wat karig, heb er zelf maar 500 ml vangemaakt.
  Vlees was botermals!

 3. PS: wat betalen jullie trouwens voor lamsschenkel? Ik was net 15 Euro / kg kwijt bij de Turk … lijkt me nogal veel geld voor vlees-met-veel-bot

 4. OK, hier mijn resultaat:

  – vlees (na 4 uur in de oven) mooi mals, maar dus wel duur: 15 Euro per kg lamsschenkel, terwijl er een stevig stuk bot in zit. De volgende keer een goedkopere zaak vinden.
  – de tomatensaus proefde meer als een groentensaus-met-tomaten; helaas geen smeuiige, zoete structuur zoals ik had gehoopt. Tips hoe ik dat beter krijg? Suiker of ketchup erbij lijkt me niet de goede oplossing. 😉

 5. Geachte,reeds jaren ben ik fan van je activiteiten en fantastische site.Bij mijn wijnworkshops icm lichtbeeldpresentaties van wijn/spijs komen jouw beelden ook wel eens te voorschijn of verwijs ik naar je site.
  Kom eens bij mij proeven!!in een Maastrichtse wijngaard waar artisinale wijnen met passie worden gemaakt.Vineuze groet:Gérard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *