Gegratineerde aardappeltjes en tomaten uit de oven

gratin

Al een beetje last van kerststress of heb je alle lijstjes al klaar? Ik schreef het gisteren al, het gaat aan ons allemaal een beetje voorbij; ik heb nog een paar drukke werkdagen voor de boeg en voor een bescheiden dinertje voor twee hoef ik me geen zorgen te maken, dat komt wel goed. Nu alleen nog zorgen dat ik op tijd het duifje voor De Keizer van Monera bij hem thuis bezorg… Dat is een traditie die ik echt niet kan breken! Ieder jaar met kerstmis maakt De Keizer van Monera een pannetje duivensoep en ieder jaar zorg ik voor die duifjes ( de keizer is niet zo behendig in ‘winkelen en inkopen’ doen), dat moet dus nog wel even geregeld worden…

Verder heb ik morgen een etentje met collega’s, afscheid van onze team-coordinator en een collega, donderdag de traditionele kerstviering op mijn werk, vrijdag natuurlijk het belangrijkste van deze week; de verjaardag van Lotte en Flora… (wat een dag om jarig te zijn… en dan ook nog met twee tegelijk…) maar goed, druk dus en weinig tijd en inspiratie om te koken. Een snelle maaltijd vandaag dan maar;

Gegratineerde aardappeltjes en tomaatjes uit de oven.

Simpeler kan het niet maar gebruik wel goede aardappeltjes (bijvoorbeeld rozeval),  schil ze en kook ze beetgaar. Beboter een ovenschaaltje en schik er partjes aardappel in. Laagje geraspte oude kaas, laagje aardappeltjes. Een paar klontjes boter ertussen en een scheut room erover. We doen vandaag niet moeilijk over een beetje vet, dat mag best af en toe. Zet het schaaltje in de oven onder de gril en gratineer 10 minuten.
tomaten geweckt met basilicum
Erbij tomaatjes; gewoon een paar mooie Roma tomaten in kwarten snijden. Een halve rode ui in fijne ringen erdoor hutselen. Peper, zout en oregano erover en wat ansjovisboter in kleine klontjes over het geheel verdelen. (ik had nog wat ansjovisboter in de koelkast staan, altijd handig) Het schaaltje met de tomaten naast de aardappeltjes in de oven. Zelfde tijd.

Voor Paul volstond dit, ik at er nog een biefstukje bij.

Kopje espresso toe, met een stukje Baumkuche (over die Kuche later meer).

Succes met de voorbereidingen voor de kerst!

© ellen.

3 thoughts on “Gegratineerde aardappeltjes en tomaten uit de oven

  1. Vanmiddag nog even langs een ‘bijzonder adresje’ voor de laaste noodzakelijkheden, dan vrijdag de laaste bedervelijke inkopen en de voorraad is compleet. Vanmiddag start het bouillontrekken. De voorbereidingen zijn begonnen voor 2 kerstdinees en de hapjes morgen voor Tim’s klasfeestje. (Inclusief halal-snacks voor de aanwezige klasgenootjes)
    Ik vraag me echter af welk werk/beroep jullie eigenlijk hebben daar in het Gemertsche …

  2. @ PaulO, Wij moeten op deze nieuwe site nog steeds een ‘over ons pagina’ maken. Op ons oude weblog kon je lezen dat Paul werkt als nachtverpleegkundige bij GGZ Oost Brabant, Huize Padua in Boekel. Ik werk bij Fontys Hogescholen als informatiespecialist in de mediatheek S3 Eindhoven (afdeling Pabo en Pedagogiek). Prachtig werk, veel vrije tijden veel vakanties, maar, moeilijk om die vakanties en vrije tijd ook sámen te plannen… Vandaar dat wij soms een nogal hectisch huishouden hebben. Ik ben nét thuis en Paul is net naar zijn werk gegaan. Dit jaar voor ons dus een zeer rustige kerst. Een klein dinertje voor twee, één glas wijn voor Paul (hij moet werken). Ter compensatie vieren wij dit jaar met de vrienden/familiekring Oudejaarsavond. Ik zoek overigens nog naar goede ideeën voor het eten die avond. Niet een compleet diner, maar ook niet alleen hapjes, iets met wat minder gangen dan een kerstdiner, maar toch bijzonder, voor ongeveer 20 personen… Iemand een goed idee?
    PaulO, ik wens je veel succes en plezier bij de voorbereidingen en ben heel benieuwd naar de halal hapjes die je gemaakt hebt! Hartig? Zoet?

  3. Wellicht, heel retro, een souper?
    Het kookboek schrijft: het souper wordt in de late avonduren gegeten, bijv. na een theaterbezoek en bestaat uit enkele lichte gerechten in een kleinere hoeveelheid dan bij een diner.
    Dan volgt het voorbeeld: kop bouillon,warm voorgerecht, koude schotel, nagerecht.Of koud voorgerecht, bouillon, warme schotel, nagerecht.
    Gezellige tijd gewenst.

Leave a Reply to PaulO Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *