CHAMPAGNEPILS?

De vier grote brouwerijen van Luxemburg brouwen hun Pils naar het Deutsches Reinheitsgebot. Ik weet ook wel dat dat niet alles wil zeggen, maar brouwen kunnen ze in ieder geval. Mijn voorkeur gaat uit naar het merk Bofferding, maar nogal wat échte bierkenners prefereren de pilzen van de brouwerij Simon uit Wiltz. De Speciaalbieren die de diverse brouwers produceren vinden gretig aftrek in de Luxemburg omringende landen, en terecht.

Een week geleden zag ik in een supermarktschap een nieuw Speciaalbier van Simon: het Prestige. Nadere beschouwing leerde dat het een bier van de lage gisting betrof, een pilsnerachtig type, dat was aangevuld met 8 % Crémant de Luxemburg, zeg maar de betere Luxemburgse Champagne. Een huwelijk van bier en wijn, dat is toch op z’n minst opmerkelijk. Het geheel zat verpakt in een “beslagen” fles, bijna zwart van kleur, met zilver opdruk. Chique. De Crémant kwam van de Caves Gales, een gerenommeerd huis uit Remich aan de Moezel.

We brachten een paar flessen mee naar huis en organiseerden een kleine proeverij. Nieuwsgierigheid en ongeduld maakten echter dat ik daarvoor al een fles uitprobeerde. Ik vond het maar flauwtjes. De smaak die een goede pils nu juist zo bijzonder kan maken was verdwenen, vond ik. En iets van Crémant terug proeven deed ik niet, behalve dan misschien een verfrissend zuurtje op de achtergrond.

Toen ik het bier ter beoordeling voorzette aan vriend Jan vreesde ik dan ook het ergste. Jan is er nogal nauw aan. En hij heeft veel ervaring met bier, een goede smaak en uitgesproken mening. En wat denk je: hij vond het lekker! Verfrissend en smakelijk. En juist de zaken die ik als minpunten bestempelde waren voor hem reden tot een positief oordeel.

En zo zie je maar weer lezer, niks is eenduidig en de waarheid bestaat niet. Laat je door mijn bedenkingen niet weerhouden dat Prestige zelf te proeven.

©  paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *