VARKENSVLEES MET MOZZARELLA…

Ook vandaag weer temperaturen boven de dertig graden, en de Tour finisht in Valkenburg. Alle reden om vroeg aan het eten te beginnen, zodat ik de middag vrij heb en het gerecht nog slechts in de vooravond afgemaakt hoeft te worden. De varkenslapjes uit de diepvries bleken raar te zijn versneden door de slachter zodat ik wat aanpassingen moest doen aan het recept. Het zag er achteraf een beetje raar uit, maar het smaakte uitstekend.

800 gram varkensvlees in grote dobbelstenen geneden.
800 gram tomaten om te stoven (mag uit blik),
125 gram Mozzarella,
3 tenen knoflook,
1 paprika,
4 eetlepels gemalen Parmezaanse kaas,
olijfolie (naar behoeven),
1 glas witte wijn,
1 eetlepel kappertjes,
een flinke hand verse basilicum,
2 eetlepels oregano (mag iets minder),
1 theelepel milde paprikapoeder,
peper en zout.

In een pan met dikke bodem fruitte ik de knoflook in olie, ongeveer één minuut. Dan gingen er de tomaten bij met de oregano, de helft van de basilicum en paprikapoeder, peper en zout.
Op een zacht vuurtje liet ik de saus pruttelen en na een half uur deed ik er de kappertjes bij. Vervolgens haalde ik de saus van het vuur en zette hem weg.

Het grofgesneden varkensvlees werd in de resterende olie gebakken en op smaak gebracht met peper en zout. Na 10 minuten bluste ik het vlees met wat witte wijn en liet het zo nog een uur stoven. (Die tijd is geen wet van meden en perzen. Gaar is gaar, het hangt af van je vlees. Je controleert het door een stukje uit de pan te snoepen.)

Vervolgens goot ik een derde deel van de saus in een ovenschaal en daarop schikte ik het vlees. Daar overheen ging de rest van de saus. De paprika sneed ik in dunne plakken. Die kwamen dan boven op de schotel. In elke plak kwam een schijf Mozzarella. Daarna drukte ik het geheel zachtjes in de saus.
De rest van de verse basilicum daar weer overheen.. Het geheel  dekte ik min of meer af met de Parmezaanse kaas. De schotel hoefde vanavond nog maar een half uur in de voorverwarmde oven en het gerecht kon op tafel.

Bedenk dat er een hoop oregano in het recept hoort. Dat geeft een uitgesproken smaak. Houd je daar niet zo van dan kun je ook met veel minder toe. Het gerecht wordt niet slechter, wel anders.
Verse basilicum  verliest snel kracht wanneer het wordt meegestoofd. Ik gebruikte een gedeelte toch voor de saus omdat ik dat zweempje smaak in de saus nu eenmaal lekker vind.

We aten er aardappeltjes uit de oven bij en verse doperwtjes.
Een Barbera van Fontefreddi deed het er prima bij.
Vooraf hadden we wat gerookte zalm, en toe een stukje Munsterkaas en espresso.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *