ASPERGES KLASSIEK…

We zijn weer helemaal thuis. Ik heb vandaag weer gewoon gewerkt, het was een gezellig rommelig drukke werkdag. Collega’s en studenten hadden spannende verhalen te vertellen over de vakantie en ik heb al bijna al mijn achterstallige post kunnen beantwoorden. Wat wil een mens nog meer? Nou iets lekkers te eten natuurlijk. Aldo van Dining en Wining schreef gisteren een stukje op zijn weblog over slow food en het samen tafelen, ik ben het er helemaal mee eens; de maaltijd is ook voor ons een moment om de ervaringen van de dag uit te wisselen, even rust te nemen en te genieten van het eten. Vandaag hebben we genoten van asperges, heel klassiek met ei, boter, ham en een vleugje nootmuskaat. En vooral van de Muscat van de firma Wolfberger, Eguisheim, Elzas. Ed van de Wijnerij gaf ons eerder het advies om deze wijn eens bij de asperges te drinken. Hier in ons dorp niet te koop, maar in Luxemburg snel gevonden, en een paar flesjes mee naar huis gebracht. Een prima advies, dank je wel nog, Ed, deze wijn is inderdaad perfect bij de asperges! Ik ben niet goed in het beschrijven van wijnen, geuren en smaak. Ik kan wel proeven en dit was een hele goede combinatie. De asperges kwamen natuurlijk gewoon van onze eigen dorpsleverancier de familie van Dinther. En vers! En lekker! We hebben deze vakantie weer heel wat ellendige asperges gezien; houten stelen, grof, paars, groen, droog. De enige asperges die het aanzien waard waren kwamen uit een vrij nieuw teelgebied; de Pfalz in Duitsland. Die werden verkocht op een boerenmarkt in de stad Luxemburg, voor goudprijzen. Een kilo stukjes voor € 10,50!!! Hier € 1,50!!! Paul kocht vandaag een kilo stukjes daar ga ik morgen soep van maken, volgens het Recept van Lea Linster.

Lea Linster is de Luxemburgse sterkok. Zij heeft een restaurant in Frisange en een aantal boeken op haar naam staan. Ik kocht deze vakantie het laatste nieuwe boek van haar, maar daarover later meer. Wie de soep van Lea Linster morgen ook wil eten; 1 kilo asperges of stukjes, zout, een beetje suiker, 2 sjalotten, 30 gram boter, 1 eetlepel bloem, ¼ liter kippenbouillon, 100 ml melk, cayennepeper. Voor de garnering: 100 gram slagroom, cayennepeper en wat waterkers of platte peterselie. Recept morgen.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *