VACUÜM KOFFIE…

Cona systeem of Cona methode, zo wordt het systeem meestal genoemd. Eigenlijk heet het Vacuüm Koffie Methode. Cona is de merknaam van de belangrijkste producent van deze potten, maar er zijn nog andere producenten. Het systeem werd midden 19e eeuw ontwikkeld in Engeland en Duitsland, en daar wordt het heden ten dage nog volop verkocht (en dus gebruikt). Het gaat als volgt: grof gemalen koffie bevindt zich in het bovenste reservoir. In het onderste reservoir wordt water aan de kook gebracht. Door de druk van de waterdamp wordt het water omhoog geperst en vermengd zich met de koffie. Nadat de warmtebron is uitgezet wordt de koffievloeistof door het vacuüm met kracht naar het onderste reservoir gezogen. Het systeem is zo gemaakt dat je een heel heldere koffie, zonder enige verontreiniging, over houdt. Als je, zoals wij, gewend bent aan espressokoffie of koffie uit de cafetière dan doet de koffie uit de Conakan wat slap aan. Anderen zullen hem helder noemen, kwestie van smaak. Het onderste reservoir wordt als schenkkan gebruikt. In de koffiepottencollectie van het Ministerie staan twee van deze systemen te pronken. Verder bezit het Ministerie nog enkele potten van een aanverwant systeem, maar daarover een volgende keer. Onze potten dateren uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *