INPETTO OLIO DI OLIVA.

Spanje is de grootste Europese olijfolieproducent. Het merendeel (60%) wordt gewonnen in Andalusië, met de regio Cordoba als belangrijkste centrum. Een klein gedeelte van de gigantische cultuur bestaat uit de Hojiblanco-olijvenboom met zijn grote vruchten. De soort levert een milde, zuurarme olie op die geurt naar kruiden en bloesems.

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden bij de aanblik van de verpakking en het opschrift komt “onze” olie niet uit Italië, maar uit Spanje. En wel uit bovengenoemd gebied. En ze is gemaakt van de Hojiblanca. (Het staat wel in kleine lettertjes vermeld op het blik.)
Volgens Spaanse standaard is de olie van de hoogste kwaliteit.

Proeven deden we door haar te vergelijken met dat wat we kennen. We schonken een borreltje AH-olie (extra vierge) en een borreltje Inpetto. Andere oliën in huis hebben een smaakje (truffel, noten…) en zijn dus niet geschikt voor de proeverij. En dan voorzichtig nippen…

Wat opvalt is de bijzonder zachte smaak van Inpetto, niet zuur, niet bitter, een zweempje notig.
Verder is het ontbreken van geur opmerkelijk. (Hojiblanca: kruiden, bloesem?!)

Inpetto levert een milde tafelolie van hoge kwaliteit, je kunt er gerechten subtiel mee afmaken.
Vergeleken bij de simpele all-rounder van AH hebben we van doen met een veel fijnere olie. En dat is meteen ons probleem: té zacht, té weinig geur. De olie heeft moeite met de geprononceerde smaak van bijvoorbeeld rucola.
Een goede olie, maar het Ministerie wenst zich iets pittigers.

One thought on “INPETTO OLIO DI OLIVA.

  1. Hallo Ellen,
    Wij zijn geinteresseerd in dit blik olijfolie voor wederverkoop in Nederland. Waar kunnen wij deze inkopen? Wij leveren olijfboom producten op div markten in Brabant.
    Graag horen wij iets van je, bedankt.

    Met vriendelijke groeten,
    Aad Lucas
    De Groene Olijf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *