Pootjes en aardappeltjes in eendenvet…

8 dec. 2010

eend met gebakken appeltjes

Over de eendenpoten van Monfort schreven we eerder al met groot genoegen. Sindsdien hebben we ze ook altijd wel op voorraad. De pootjes zitten in plastic verpakt met een paar klodders eendenvet. Je bewaart de verpakking gewoon in je keldertje of voorraadkast, ze blijven écht tijden goed.

Vandeweek was het weer eens zo ver. Geen ander vlees dan bevroren vlees voorhanden en geen zin om alsnog boodschappen te doen. De Confits de Canard boden uitkomst bij die barre omstandigheden. Buiten dat was het voor Ellen een prima gelegenheid om “iets” te doen met (jaja) de Binders Soet. Eendenpootjes met gebakken appelen, dat zou de maaltijd worden. Die appelen beschrijft ze nog, nu gaat het om de ovenschotel met eend. De beschrijving geldt voor een maaltijd voor twee personen.

Kook voor twee personen aardappels, liefst van de wat vastere soort. Kook ze niet te gaar. Doe de eendenpoten met een deel van het vet in een ovenschaal. Je hoeft niet al het vet uit de verpakking te gebruiken, bij het grillen komt er ook nog wat vet vrij van onder de eendenhuid. Laat het vlees onder de gril bij 200 graden opwarmen tot het vet is uitgesmolten en velletje knapperig is geworden. Doe de in schijfjes of blokjes gesneden gekookte aardappelen erbij en wentel ze door het vet op de bodem van de schaal. Bestuif de aardappeltjes met een een hand verse peterselie, wat gehakte verse rozemarijn, peper en eventueel zout. Zodra de aardappelen aan het bakken gaan is je gerecht klaar. Je kunt de aardappelen nog even laten doorbakken, maar je moet ze dan wel opnieuw in het vet wentelen anders drogen ze uit. Het overgebleven eendenvet bewaar je in een potje in je koelkast. Je kunt er op een later tijdstip heerlijk je aardappeltje, tomaatje, bloedworst of wat je ook bedenkt in bakken.

Erbij zoals gezegd de gebakken appeltjes en een ferm glas witte Loirewijn. Espresso en een stuk chocoladeletter toe.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *