Zeeduivel met sinaasappel en venkel…

 Ik had nog een mooie zeeduivel in de diepvries. We hebben al weer even geen vis gegeten dus hoog tijd. Zeeduivel is niet zomaar een visje, zeeduivel heeft een kop die twee derde van zijn lichaam beslaat en geen gewone graten. Dus een makkelijke vis om te eten. Ze noemen hem ook wel “hamvis” omdat de ‘graten’ lijken op botjes en de vis een mooie stevige structuur heeft. De smaak is voortreffelijk. De vis komt voor vanaf Noorwegen tot het midden van Afrika en ook in de Middellandse zee.

Een mediterraan recept vandaag: 1 kleine zeeduivel in mootjes van ongeveer 3 cm, boter/ olijfolie, 1 venkelknol heel fjngesneden, 1 sjalotje fijn gesnipperd, 1 schoongeboende sinaasappel in dunne plakjes, een paar drupjes Pastis / Pernod / Ricard, witte wijn, zwarte peper en zeezout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt een beetje boter in een pan en stoof de sjalot en de venkel heel even glazig. Neem een platte ovenschaal en bedek de bodem met dit mengsel. Leg de moten zeeduivel erop en de sinaasappelschijfjes ertussen. Druppel nu een heel klein beetje Pastis over de vis, dan peper en zout, een scheutje witte wijn en een beetje olijfolie. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 20 minuten. Wij aten er een salade van rucola bij, en voor mij groene brede pasta. Kaas toe. En daarna espresso. (met een bonbon, ik had zin in zoet vandaag maar bonbon viel tegen)

© ellen

 

One thought on “Zeeduivel met sinaasappel en venkel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *