Gestoofde kip met paddestoelen…

Ook hier inmiddels 10 cm sneeuw. Maar binnen is het heerlijk warm, de kaarsen branden, op de achtergrond Weihnachtsgeschichte van Schütz, en we hebben heerlijk gegeten. Wat wil een mens nog meer?

Vandaag kip met paddestoelenroomsaus. Drumsticks (het onderste deel van de poot, is bij biologische kippen veel groter, en smakelijker), klontje boter, 1 ui en 1 teen knoflook fijngesnipperd, een scheutje droge witte wijn (bijvoorbeeld een Sylvaner), ¼ room, ¼ bouillon, handje gedroogde Trompette de la mort (zwarte cantharel) geweekt in lauwwarm water, gehakte peterselie, peper en zout.

De kip aanbraden in de boter, de ui en knoflook erbij en even aanfruiten. Afblussen met de witte wijn, de paddestoelen toevoegen, dan de bouillon erbij en de room. Laat nu alles met de deksel op de pan 35 minuten zachtjes stoven. De kip op een voorverwarmde schaal schikken. De saus nog even laten inkoken, bestrooien met gehakte peterselie, en snel opdienen.

We aten er broccoli bij en voor mij, aardappeltjes uit de oven. Toe Franse kaas; Comté uit de Jura en Epoisses, gemaakt in Bourgondië. Espresso en een stukje chocolade. Aan de Epoisses kleeft nog een heel luguber verhaal over Franse weesjes en drank, maar dat komt later.

© ellen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *