Laatste Eekhoorntjesbrood…

3 november 007
Ik heb het druk. Ik moet nodig ruim tijd besteden aan de Dagboeken van Martin Walser (1951-1962) en het Kind heeft gisteravond de nieuwe Harrie Potter gebracht. Verder liggen er nog wat huishoudelijke klussen te wachten. Vandaar dat de ochtendwandeling werd ingekort tot het “rondje om de kerk” En ook het log-artikel zal niet al te lang worden.

Vandeweek trof ik tot mijn verbazing nog enkele gave exemplaren van het specimen Boletus endulis, oftewel Eekhoorntjesbrood. Niet in opperbeste conditie, en zeker niet zo geurend als de exemplaren van een maand geleden, maar bruikbaar. De paddestoelen uitgedraaid (nooit snijden!), ter plekke van zand ontdaan en mee naar huis genomen. Aangezien ze niet direct verwerkt konden worden koos ik ervoor om ze te drogen. De verwarming is aan, dus dat is de geëigende plaats van handeling. In 24 uur waren ze kurkdroog. Je kunt ook kiezen om te drogen in de oven (bij 40 graden), en wanneer we veel paddestoelen hebben dan worden ze aangeregen en opgehangen in de keuken (we hebben daarvoor acht haakjes in het plafond gemonteerd.) Het drogen duurt langer, maar je behoudt iets meer van de smaak. Nu was onze voorraad voor komend jaar al op sterkte, dus stelt het Ministerie deze laatste oogst ter beschikking. Die het eerst komt, die het eerst maalt… Laat het weten via de mail,mogelijkheid onder dit artikel. Zo, nu ga ik een potje koffie zetten.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *