Ossobuco Milanese…

ossebuco milanese
Het is koud buiten, ik heb net met Max gewandeld en begin zin in de herfst te krijgen. Voor het eerst na de zomer ook de verwarming maar eens aangezet. Herfst is een mooie tijd voor geurige stoofpotten, wild, zware wijnen, en lang tafelen met veel mensen. Ik heb vandaag vrij en tijd genoeg, dus schrijf ik nu maar het recept voor vanavond. Vandaag een stoofschotel uit Italie, het hele huis gaat heerlijk ruiken als je dit maakt. Ossobuco Milanese (ossobuco is letterlijk vlees met een gat)

Voor 2 personen; 2 kalfsschenkels (van de achterschenkel van het kalf, ongeveer 3 cm dik), beetje bloem, scheutje olijfolie. De groenten fijngehakt; 1 grote ui, 2 wortelen, 2 stengels bleekselderij, 2 eetlepels knoflook, 40 gram boter, 2 dl droge witte wijn, eventueel bouillon, 300 gram tomaten, kleingesneden takje verse thijm, 1 laurierblad, zwarte peper en zout.

Neem een gietijzeren braadpan met een dikke bodem waar de schenkels naast elkaar in passen, laat hierin de boter smelten en bak de groenten op een middelhoog vuur ongeveer 6 minuten. voeg de knoflook toe en schep alles nog 2 minuten om. Haal de pan van het vuur. Doe in een koekenpan een beetje olie en bak hierin de met bloem bestoven schenkels rondom bruin. Leg de schenkels in de pan met groenten. Roer de aanbaksels in de koekenpan los met de witte wijn en giet dit in de braadpan. Zet de pan terug op een heel zacht vuur en voeg de tomaten en de kruiden toe. Het vlees moet voor twee-derde onderstaan, voeg af en toe, zonodig, wat bouillon toe. Laat dit zo ongeveer 2 uur stoven tot de schenkels gaar zijn en er een romige saus ontstaat. De echte ossobuco liefhebbers eten dit met Gremolada; 2 eetlepels citroenrasp, 1/2 eetlepel zeer fijngehakte knoflook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, goed mengen over deschenkels strooien, en één minuut mee laten stoven. Dan snel opdienen. Een paar stukken knapperig brood en een salade, is eigenlijk voldoende hierbij. En natuurlijk een mooi glas wijn. Vergeet niet om ook de merg op te eten op een stukje brood, niet gezond (veel cholestorol) maar wel heel lekker. En vergeet zeker niet om de hond het kluifje te geven. (Geen hond in huis? Dan maar de hond van de buren.)

© ellen

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *