ZOETHOUDERTJES 1…

Het is er weer, en dit jaar wéér iets vroeger, het Bokbier… Was er voorheen een afspraak van de brouwers onderling om op één en dezelfde datum met de nieuwe oogst op de markt te komen (zo half oktober), sinds enige jaren doen ze hun best elkaar de primeur af te snoepen. En zo is dan de oplevering met bijna een maand vervroegd. Ik kreeg zaterdag mijn eerste zending van dit jaar en wel die van het merk Bavaria. En verdomd, het is weer een tikje zoeter geworden. Want ook dat is tendens, bokbier wordt al maar zoeter. Vijfentwintig jaar geleden was ik dol op Heineken, maar die hebben hun bokbier al tijden her verziekt. Om van Grolsch maar niet te spreken, dat is kompleet limonade. Ook de andere merken zijn kwistig met de suikerpot. Het argument voor zulks handelen is altijd hetzelfde: de consument wil het… Maar, nondeju, ík ben de consument en ík moet er niks van hebben. Bokbier dient bitterzoet te smaken, maar het bitter dient op de voorgrond te staan. Vorig jaar bevielen Leuthe en Lindeboom mij het best met De Kroon uit Oirschot en Alfa als goede derde en vierde. Die bieren zien dan ook niet zo donker bruin, maar zijn amberkleurig. Kwestie van minder caramelliseren. Enfin.., Bavaria kan er dit jaar nog mee door. Ik ben benieuwd hoe het met mijn favorieten is gesteld. Ik houd je op de hoogte.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *