Gougères, Bourgondische soesjes…

20 augustus

We hebben gisteren niet echt boodschappen gedaan dus een echte maaltijd komt er vandaag niet van. Nog maar wat hapjes, stukje kaas, stukje paté, glas wijn erbij.
In Bourgondië kregen we bij het aperatief kaassoesjes. je kunt ze daar op veel plaatsen kopen bij de betere banketbakker. Ik maakte ze vandaag zelf zo houden we het vakantiegevoel nog even vast.

2,5 dl melk
50 gram boter een snuifje zout
150 gram bloem
4 eieren
50 gram Comté of Gruyère kaas in blokjes gesneden ter grote van een doperwt
50 gram geraspte kaas
Breng de melk met de boter en het zout aan de kook.
Voeg de bloem in één keer toe en en verwarm het mengsel al roerend tot het van de bodem van de pan loslaat.
Laat het nu even afkoelen en roer er dan één voor één de eieren door. Je moet roeren tot je een mooi glanzend mengsel hebt.
Roer er dan de blokjes kaas door.
Vorm met twee eetlepels kleine balletjes van het deeg en leg die op een ingevette bakplaat.
strooi nog wat geraspte kaas over de soesjes en bak ze in een voorverwarmde oven op 170 graden in 20 minuten gaar. Met het deeg kun je ongeveer 20 soesjes maken.
Een Bourgondisch aperatief Kir; schenk een flinke scheut crème de cassis in een wijnglas en vul het dan aan met een witte Bourgogne of een andere droge witte wijn of maak een Kir Royale dan neem je in plaats van witte wijn een cremant of champagne.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *