Geen recept, wel een boek!..

dim sum

De introductie van de eerstejaars studenten is nu begonnen en vanavond heb ik de eerste groepen deeltijdstudenten rondgeleid in onze onderwijswerkplaats
Ik werk niet zo vaak s’avonds maar deze eerste kennismaking en rondleiding doe ik altijd zelf.

Geen uitgebreid recept met foto, ook geen uitgebreid eten dus vandaag. Ik at een lekker broodje met zalm en salade en Paul nam vanavond genoegen met de soep met paddestoelen en groenten die we deze week al maakten.
Er is hier eigenlijk altijd wel soep in huis. Ik schrijf er nooit over bedenk ik nu. Misschien omdat wij de soep nooit bij de avondmaaltijd eten maar op andere momenten van de dag. Binnenkort wat soep-recepten!

Deze week stonden er na een lange vakantie drie enorme kratten met nieuwe boeken op me te wachten. (en natuurlijk een enorme berg e-mail en twee kratjes ‘gewone’ post.
Ik was vandaag toe aan de kratten met nieuwe boeken en één heb ik even mee naar huis genomen;

Veranderingen van het alledaagse 1950-2000.
Van Isabel Hoving, Hester Dibbits en Marlou Schrover. Uitgegeven bij Sdu uitgevers. ISBN 9012097738

Het boek gaat over de invloed van migranten op het alledaagse bestaan in Nederland. Wat mij, en misschien nog meer foodbloggers, interesseert is vooral het hoofdstuk over eetgewoonten en hoe die langzaam, onder invloed van andere culturen, zijn veranderd.

In de jaren twintig aten we héél lang gekookte, voorgeweekte macaronischoteltjes met rozijnen, nu willen we zo authentiek mogelijke Italiaanse gerechten. Eten in Chinese restaurants is voor ons algemeen goed geworden maar je komt er zelden een Chinees tegen.
Knoflook werd in ons landje lange tijd als ‘slecht voor maag en darmen’ ervaren, tegenwoordig prijzen voedingsdeskundigen dit kruid aan vanwege de goede eigenschappen.

Ook over onze eetgewoontes; “drie maal per dag een maaltijd, is tegenwoordig niet meer zo in ieder gezin aan de orde”. “wij zijn de grote grazers geworden”, ofwel wij eten op ieder moment van de dag. In het boek wordt veelvuldig geciteerd uit de grote, toen toonaangevende, kookboeken van de Amsterdamse, Haagse, en Vlaamse huishoudschool.

Het boek geeft een vijftal factoren die geleid hebben tot ons veranderende eetpatroon; ten eerste de gestegen welvaart. Ten tweede de huishoudtechnologische veranderingen (komst van allerlei apparaten) Ten derde de verstedelijking (minder plaats om ingemaakte producten op te slaan bijvoorbeeld). Ten vierde de industrialisatie (allerlei producten worden industrieel bereid en zijn voor iedereen te koop) En ten vijfde, ook mode is in de eetcultuur belangrijk geworden. Aandacht voor diervriendelijkheid en milieu hebben geleid tot de opkomst van reform-, ecologische- of biologische winkels.

Nog veel meer feiten en verhalen in dit aardige boek, een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Nederland en de veranderingen die hier plaats hebben.

Ik lees met plezier nog een stukje verder. Maandag moet het boek weer terug naar school, de vakgroep MEM (mens en maatschappij) wil er ook eens in lezen!

© ellen

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *