Elzasser karbonaden…

munstersaus

Vandaag maar weer eens eten van de meegebrachte vakantieschatten. We kochten in Munster, in de Elzas, een Munsterkaasje. In de winkel werd de kaas vacum verpakt. Op die manier is zo’n kaasje wel even te bewaren (moet wel gekoeld blijven, maar we hebben een prima koelkastje onderweg). Vandaag hebben we het vacum verbroken en nu eten we dus wel een paar dagen gerechten met Munsterkaas! Wie mee wil koken en genieten; haal dus maar vast een Munster in huis! Paul zal nog een artikel over dit kaasje schrijven.
Vandaag schouderkarbonaadjes van de Sumiranvarkens in een saus van nog een meegebrachte vakantieschat: Klevener. Ook over de Klevener zullen we nog uitvoerig schrijven. Laat ik nu vast vertellen dat Klevener een Elzaswijn is, de grootvader van de Gew├╝rtztraminer. Een goede combinatie met de Munsterkaas.
Bak de karbonaadjes aan twee kanten mooi bruin. Voeg een in ringen gesneden ui toe en een blaadje laurier. Haal het vlees uit de pan en houdt het warm. Roer de aanbaksels los en voeg er een koffielepel bloem bij. Giet er dan een ruim glas Klevener of andere witte wijn bij en laat het geheel even doorkoken.
Dan 1/4 liter room bij doen en het vlees weer in de saus leggen. Laat het geheel zo zachtjes 45 minuten stoven.
Leg het vlees in een ovenschaal. Doe bij de saus 50 gram Munster in stukjes en laat die zachtjes smelten. Giet dan de saus over het vlees en schik 50 gram Munster in plakjes over het vlees.
Zet de schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven zodat de kaas mooi over het vlees smelt.
Wij aten er witte boontjes bij en een groene salade.
Natuurlijk dronken we er een glas Klevener bij.

En espresso toe.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *