Paté…

vakantie augustus 2006 171

Volgens onze zegsman kon je in dit winkeltje in Beaune de beste Jambon persillé bekomen van heel Bourgondië. En dat wil wat zeggen, de ham in peterselieaspic is samen met de wijngaardslakken een van ‘slands meest befaamde delicatessen. Er was geen woord van gelogen.

Een uitgelezen assortiment had de winkel. Worst, ham, koud vlees en een keur aan paté’s. En alles uit eigen keuken. We kwamen voor de Peterselieham en die kochten we dan ook. De verleiding om nog veel meer aan te schaffen was haast ondraaglijk, maar het kleine koelkastje van onze BIOD Bambi puilde al uit van de bederfelijke waar. We zagen er dus vanaf en zouden op een gepast moment terug komen. En dat kwam er natuurlijk niet meer van. Doodzonde!

Het gebeurt zelden dat huisgemaakte paté’s worden aangeboden, en ze zijn in niets te vergelijken met die uit de grote vleesfabrieken. Er zit niks anders op dan zelf weer aan de slag te gaan. In het verleden zijn er al prachtexemplaren uit de oven van het Ministerie gekomen. Over de grondstoffen hebben we afspraken gemaakt met de biologische varkensboer.

In de tachtiger jaren kochten we regelmatig paté bij een slager in Amsterdam. Da Costa heette die als ik me het goed herinner. De slagerij bestaat niet meer. Beste lezer, weet je een ambachtelijke slager die zijn paté’s zelf maakt (en ook echt goed), laat het ons weten.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *