Le Plaisir au Chablis…

vakantie augustus 2006 083

Dit spanen doosje is wat nog rest van een heel bijzonder kaasje. De naam is Le plaisir au Chablis. Het wordt in de Bourgogne overal aangeboden. Buiten dat land lijkt het niet te bestaan. Het Ministerie heeft intussen al een en ander ondernomen, maar het leidde tot niets. Ook in andere delen van Frankrijk lijkt men niet te weten van het bestaan.

Het kaasje wordt op de boerderij gemaakt, volgens traditionele methode. Het is nauw verwant aan de Epoisses, maar wordt in plaats van met Marc de Bourgogne gewassen met Chablis. De geur is krachtig maar milder dan de Epoisses. Wat ons vooral bij bleef is de overweldigende zachtheid van de smaak.

De korst is oranje, verkleurend naar koper bij het ouder worden. De zuivel is prachtig geel en loopt mooi uit. Het cylindervormig kaasje weegt 200 gram en wordt altijd verkocht in een spanen doosje. In het plaatsje Chablis heet de kaas L’Affidelice au Chablis.

Verdere informatie ontbreek. Mijn kaasatlassen laten me in de steek,en op Google is niets te vinden wat niet al hierboven is beschreven. Wie oh wie beantwoordt mijn vragen: Sinds wanneer maken ze dit kaasje? (Ik vermoed dat dat nog maar sinds kort is.) En in welke streken precies wordt er geproduceerd? En is het productieproces gereglementeerd? En is het kaasje ergens in Nederland, België of Luxemburg te krijgen? Of moeten we gewoon terug naar Bourgondië?

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *