Driehazenbord…

wijn 013

Marleen en de Jongste Bediende pasten vandezomer op huis en hond. We wilden hen gepast belonen. Ik wist van het bestaan van een pottenbakkerij in de Elzas die het driehazenmotief gebruikt bij de decoratie van keramiek. En het motief was ik weer op het spoor gekomen toen ik voor dit log probeerde een artikel over de Paashaas te maken.

Er is iets vreemds met de afbeelding. Drie hazen hollen in een kringetje. Ze hebben alle drie twee oren, maar .

Zoek je een verklaring of betekenis voor het motief, dan kom je snel uit bij de Christenheid. Het zou een symbool kunnen zijn van de Heilige Drieëenheid. Andere bronnen verwijzen naar de maagdelijkheid van Maria (de haas als magisch dier zou nakomelingschap kunnen krijgen met behoud van maagdelijkheid). Je vindt het driehazenmotief vooral terug in oude kerken, dus ergens zal er wel een link zijn met de godsdienst. Maar toch niet alleen binnen het Christendom. Er zijn ook afbeeldingen bekend uit het Boedisme, uit de Islam en uit het Joodse geloof. De oudst bekende afbeelding is een plafondschildering in China uit het jaar 600 na chr., maar ook op een Iraanse munt uit 1282 vind je het motief terug.
Niemand weet er het fijne van, en het aantal afbeeldingen over de wereld is bijna op twee handen te tellen.

Hoe dan ook, we vonden het thema en motief zo fascinerend dat we ervoor naar pottenbakkersdorp Soufflenheim reden. Bij Gerard Wehrling en Dochter vonden we het bord. We hebben één exemplaar te weinig aangeschaft. We willen er zelf ook een!

Drie Englse wetenschappers zij zich serieus bezig gaan houden met het Driehazenmotief. Ze hebben een alleraardigste site op internet.

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *