Kersttip 4: Kip met 40 teentjes knoflook…

Dank aan de Jongste Bediende, het is hier weer heerlijk warm!!! Lang zal dat niet duren want de ketel is echt kapot. De nieuwe ketel staat al in de gang en wordt zaterdag gemonteerd. Met de kerstdagen zitten wij dus heerlijk warm. Vóór die tijd zal er nog het een en ander verbouwd moeten worden dus rustig nadenken over ons kerstmenu komt er niet van. Ik blijf nog maar even doorgaan met tips voor de kerst. Zo kijk ik mijn oude recepten nog eens na, en misschien is dit het recept dat iemand al weken zocht??? Of misschien zoeken onze lezers nèt iets heel anders??? Stuur maar een reactie en wij doen ons best

Dit recept lijkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel eenvoudig. De kip braad in de oven, weinig werk, superkip! Koop een lekkere biologische kip, of voor de kerst, zelfs een Bresse kip.

1 bosje platte peterselie, verse tijm, basilicum, rozemarijn, laurierblad. 1 dl olijfolie, 1 citroen, 40 teentjes knoflook mét schil. (Let op dat je goede knoflook koopt, Smokey All bijvoorbeeld.) Neem een vuurvaste pan met deksel, die in de oven kan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bundel een deel van de kruiden en stop dat samen met de citroen in de kip. Giet de olijfolie in de pan, schik de veertig teentjes knoflook erin en voeg nog een paar eetlepels gehakte kruiden toe. Roer alles even door en leg de kip op de kruiden. Maak van ongeveer 500 gram bloem, een beetje water en wat olie een mooi soepel deeg. Sluit de deksel van de pan en ‘plak’de deksel dicht met het deeg. De bedoeling hiervan is dat er geen lucht, in of uit, de pan kan. Alle geuren en smaken blijven in de pan. Zet de pan zo, afhankelijk van de grote van de kip, ongeveer 1 ½ tot 2 uur in de oven.

Op het laatst van de braadtijd wil de deegkorst nog wel eens een scheurtje vertonen. Dat maakt dat de kip een klein beetje bruin wordt. Na 1 ½ uur of als je een erg grote kip hebt, 2 uur, mag de pan uit de oven. Tik de deegrand stuk en open de deksel. Een werkelijk kostelijk aroma van citroen, knoflook en kruiden. Open de pan aan tafel en snijd dan de kip in delen. Eet deze kip met de teentjes knoflook, aardappel en wat salade of gestoofde tomaatjes.

De knoflookteentjes zijn nu supergaar. Druk de knoflookpulp gewoon met een vork uit het schilletje. Op een aardappeltje met een beetje van de olie uit de pan, heerlijk….

Please follow and like us:

One thought on “Kersttip 4: Kip met 40 teentjes knoflook…

  1. Zondag, 24 juli 2011. Gisteren bij de Sligro een Kemperhoen (zonder antibiotica) gekocht. Tijd om eens de kerst-tip van 20 december 2008 te bereiden. Ik had dit recept al eens eerder zien staan maar besloot hier mee te wachten totdat de bladeren definitief waren gevallen. Wellicht dat dit gerecht een zonnetje op tafel brengt, want dat we midden in de zomer zitten is buiten niets van te merken. Heel veel regen en wind, het is een echte herfstdag! Twintig tenen knoflook i.p.v. veertig, meer had ik er niet in huis. Mijn tuin voorzag me in ieder geval van de benodigde kruiden. De lachende blik van mijn echtgenote die me zag stuntelen met de deegrand en het uiteindelijke resultaat zorgden deze zondag toch nog voor een aantal zonnestralen. De kip was inderdaad kostelijk! Die houden we erin. Maar de volgende keer met 40 Lautrec-tenen!
    Groeten,

    Jos Koper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *