Kroketjes van wild…

 

 

21 januari 2007 009

Voor mijn verjaardag kreeg ik van JanAnsLoesGijsBert en Vincent “Het groot culinair croquetten kookboek” geschreven door Erwin Kats. Ik schreef er nog niet over omdat op diverse weblogs al mooie recensies stonden waar ik nog maar weinig aan toe te voegen had. Maar het is én blijft een prachtige aanwinst voor onze kookboekenverzameling! Heel inspirerend ook; toen ik er gisteren nog eens wat in rondneusde kreeg ik opeens een idee hoe ik de rest van de wildragout kon verwerken, die van het kerstdiner overgebleven was. Ik heb de ragout met kerst meteen ingevroren. Paul at er vorige week al een portie van op, maar er was nog een diepvriesdoos met ongeveer 1 kilo ragout over!!! Kroketten dus van een heerlijke wildragout. Een beetje van Erwin Kats en een beetje van mij.
Ik gebruikte 1 kilo ragout (eerst laten ontdooien natuurlijk)
120 gram boter
120 gram bloem
8 gram gelatine
400 ml bouillon (niet van een blokje, gewoon zelfgetrokken bouillon van rund en lam in dit geval)
De boter smelten en dan in één keer de bloem erbij doen, goed roeren en drie minuten laten garen.
Dan de bouillon erbij doen en roeren tot je een mooie massa hebt, nog even laten pruttelen. Van het vuur halen en de gelatine erbij doen. Roeren tot die helemaal opgelost is.
Voeg er dan de ragout bij, roer tot alles mooi verdeeld is en strijk de salpicon, zoals de massa nu heet, op een plat bakblik. Zet de afgekoelde sapicon minstens een paar uur in de koelkast. Ik maakte de salpicon gisteren. Vandaag de kroketten. De salpicon is in de koelkast mooi opgestijfd.

21 januari 2007 001

Zet een diep bord klaar met bloem, een diep bord met losgeklopt eiwit en een diep bord met paneermeel.
Goeie tip van Erwin Kats; rol de kroketten op een stuk bakpapier!
Vorm met een lepel gelijk porties van de salpicon, rol ze in model en dan door de bloem, het eiwit en vervolgens door het paneermeel.

21 januari 2007 005
Leg de kroketten voorzichtig op bakpapier tot je ze gaat bakken.
Bak de kroketten 3 minuten in olie of frituurvet op 180 graden!
Voilá, een smakelijk zondagmiddaghapje, noem dát nu nog maar eens junkfoot!!!

Het groot culinair Croquetten kookboek
Erwin Kats
United Media Company
2006, Baarn
ISBN 9086690106

ps; ik schrijf kroketten toch maar zoals het Groene Boekje zegt dat het moet, dat typt bovendien wat lekkerder dan steeds die Q!!!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *