Goulash van vis…

30 januari 2007 deel twee 001

Vorige week schreef ik over pörkölt, de “droge” versie van Hongaarse goulash. Want: in Hongarije is goulash áltijd soep. De stoofschotel die in de rest van de wereld goulash wordt genoemd heet daar pörkölt.
Goulash wordt gemaakt van rund, paard, varken, lam en kip. Maar ook van vis. En dat leek me nu aantrekkelijk om eens te proberen.
Ik gebruikte zeebaars. Dat zal een Hongaar niet zo snel doen, ze hebben geen zee en zijn dien ten gevolge meer van de zoetwatervis. Maar voor dit gerecht kun je vrijelijk putten uit wat je aan vis voorhanden hebt.

Goulash van vis voor vier personen:
4 moten vis van minstens 200 gram elk,
1/2 liter visbouillon,
1/2 liter water,
2 uien,
1 paprika,
2 tomaten,
1 glas witte wijn,
1 forse eetlepel paprikapoeder (mild),
stukje spek in dobbelsteentjes,
klont boter,
2 tenen knoflook,
1 gedroogd pepertje,
1 lkeine theelepel kümmel (kaewijzaad),
gehakte peterselie,
beetje room.

Ik sneed de uien in ringen en liet ze samen met het spek, de knoflook en het pepertje in de pan uitzweten.
We hadden geen visbouillon op voorraad, dus gebruikte ik visfond van AH. Die deed ik samen met het water, de wijn en het karwijzaad bij de uien. Dan de in slierten gesneden paprika erbij en de tomaten (in blokjes). Ik bracht het geheel aan de kook en voegde het paprikapoeder toe . De soep liet ik ongeveer een half uur trekken om te zorgen dat de groenten hun smaak zouden afgeven. Toen dan mijn soepje de gewenste smaak had liet ik de moten vis in de pan glijden. In vijfentwintig minuten waren ze gaar.

Dit is een maaltijdsoep. We aten er brood bij, dat volstond. Hongaren gebruiken er traditioneel pasta met kwark en room achteraan. Het leek ons een beetje veel.
Een glas eenvoudige Auxerrois uit Luxemburg deed het er prima bij.
Stukje Munster toe en een kopje espresso met een blokje hele bittere chocolade.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *