Kip met citroensaus

2 februari 015

Ik had gisteren geen tijd om te schrijven en soms slaan we dan maar een dagje over, dit gerecht was zo lekker dat het beslist op dit weblog moet staan. Kip met citroensaus. Van oorsprong een gerecht uit Marche, de oostkant van Italie. Een zondags feestelijk gerecht. Neem een goede kip, met een plofkip is dit eigenlijk niet te maken. Je kunt een hele kip kopen en zelf in 8 stukken verdelen of koop bijvoorbeeld drumsticks of poten.

Voor vier personen 1 1/2 kilo kip.
boter, peper zout
1 heel fijngehakte ui
2 1/2 dl bouillon

voor de saus 3 eidooiers en 4 eetlepels citroensap

Braad de stukken kip in de boter aan alle kanten mooi lichtbruin, voeg de ui toe en smoor even mee. Blus dan af met de bouillon en laat de kip nu ongeveer 45 minuten zachtjes garen. De gaartijd is heel afhankelijk van het soort kip dat je gebruikt. Een biologische kip heeft een langere gaartijd nodig.
Als de kip gaar is moet het vocht bijna helemaal verdampt zijn. Is er nog veel vocht in de pan laat het dan verdampen door even zonder deksel door te stoven.

Klop in een kom de dooiers los en voeg beetje voor beetje het citroensap erbij. Klopt dat nog even tot je een mooi zalvig mengsel hebt. Neem de pan van het vuur en giet de saus over de kip.
Roer snel alles goed door zodat de kip omhult wordt met de saus. Leg de stukken op een voorverwarmde schaal en giet de rest van saus erover. Strooi er wat gehakte peterselie over.
Een prachtige frisse, zalvige saus!
wij aten er gebakken aardappeltjes bij en een gemengde salade.
Espresso toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *