Chorizo van het Ibericozwijn en Arroz Bomba…

28 apr. 2011

rijst en worst uit spanje

Het blijft hartverwarmend, iedere keer weer. Vrienden die hun best doen het
Ministerie te verrassen met de exotiek die ze op hun reizen tegen zijn gekomen.
Het kunnen exquiese zaken zijn zoals dadels uit de Oriënt, het
kunnen heel aardse dingen zijn zoals rijst of worsten.

Ans en Alex brachten een korte
vakantie door in Spanje. Ze namen rijst en worst mee van een speciale soort.
Aards en exquise tegelijk.

Evenals Italië is Spanje een rijstproducerend land. De Moren intoduceerden
het gewas al in de achtste eeuw in de buurt van Valencia. Vandaar vond het zijn
weg naar andere delen van Spanje.

Met name die rijst uit Valencia is uitermate geschikt om paella mee te maken.
Een korte dikke korrel met een hoog absorptievermogen, ook geschikt voor Italiaanse risotto.   En staat er
op je zakje Arroz Bomba dan heb je de aller-aller beste kwaliteit te pakken die
er in Spanje te krijgen is. Enfin lezer, binnenkort dus paella op dit
weblog…

En chorizo ,ach, die ken je wel. Chorizo heeft zijn weg gevonden naar onze
Lage Landen. Sterker nog, die zou in grote hoeveelheden in Nederland en België
worden geproduceerd. Het is een vette worst, veel spek in de farce. Gekruid
wordt de chorizo met heel veel paprika, meestal van de scherpe soort. En in de
betere worsten gaan dan nog een aantal andere smaakmakers zoals zout, knoflook,
suiker, oregano en komijn.

Er bestaan enorme kwaliteitsverschillen tussen de worstjes. Ik gebruikte wel
eens chorizo, gekocht bij de betere traitteur, die, toen ik hem meestoofde in
een mooie pot vlees, alleen de smaak van paprika achter liet. De restanten van
het worstje verwerden tot volkomen smakeloze schoenzool. Maar zo niet dít
worstje!

Laat je niet afschrikken door het vet in de chorizo! Vet is een smaakdrager,
en mits goed behandeld en goed van kwaliteit is het een zegen voor je maaltijd.
Dit worstje werd gemaakt van al het lekkers wat het Ibericozwijn te bieden
heeft. Vol en romig smaakte het, doortrokken van de ingrediënten die er in
gestopt waren. En als toegift was het ook nog een beetje gerookt.

Ellen gebruikte het in een aardappelschotel, ik versneed de rest ten gerieve
van de borreltafel. Worst, zoals worst behoort te zijn: een culinair
hoogtepunt…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *